Ski staza Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Ski staza Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
23.11.2015, 09:37

Ove zime skijanja na „Crnom vrhu“ neće biti

č: | fb:

Valjevska firma „Kej invest nekretnine“, tek nakon potpisivanja ugovora o zakupu skijališta „Crni vrh" na Divčibarama, saopštiće planove i najaviti investicije za narednih nekoliko godina, rečeno je Kolubarskim.rs u ovoj firmi. Jedino što je izvesno i u ovom trenutku poznato jeste da, bez obzira na to da li će ugovor biti potpisan ili ne, ove zime skijanja na „Crnom vrhu“ neće biti, jer se „staza ne priprema u decembru za decembar“, tim pre jer je najveća i najozbilnija investicija veštačko osnežavanje. „Ukoliko potpišemo ugovor o zakupu skijališta, sa radovima i pripremama za sledeću sezonu počećemo odmah“, kaže David Maksimović iz firme „Kej invest nekretnine“.

Ova valjevska firma jedina se javila na ponovljeni oglas Grada Valjeva, koji je raspisan pre dve nedelje, za izdavanje skijališta „Crni vrh“ na Divčibarama za jedan dinar na 15 godina, uz investiciju od oko 360.000 evra. U Gradskoj upravi kažu da će, čim prođe rok za žalbu, Gradskom veću dostaviti na usvajanje predlog ugovora o zakupu ski staze „Crni vrh“, nakon čega će biti potpisan ugovor sa zakupcem.

Budući zakupac očekuje da ugovorom budu definisani i uslovi, koji nisu naznačeni u javnom oglasu, od kojih zavisi da li će ski stazu zakupiti, tako da će se, kako je rečeno Kolubarskim.rs u firmi „Kej invest nekretnine“, oglasiti tek nakon potpisivanja ugovora i definisanja svih uslova.

Načelnik jedne od dve gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić se nada da će ski staza „Crni vrh“ na Divčibarama konačno dobiti zakupca i da će vrlo brzo biti u funkciji. On najavljuje da će sledeće godine u budžetu Gradske direkcije biti planiran novac za sređivanje infrastrukture na Divčibarama, što podrazumeva i izgradnju saobraćajnice do skijališta „Crni vrh“.

Put ka ski stazi

Put ka ski stazi (Foto: Kolubarske.rs)

Ski staza "Crni vrh" prosečena je 2006. godine, ali nije bila korišćena jer nije bio obezbeđen prilazni put preko privatnih parcela čiji su vlasnici vodili sudske sporove o naknadi za eksproprisano zemljište. Potom, ni kada je pitanje prilaznog puta bilo rešeno, skijanja nije bilo jer su u JP „Skijališta Srbije” tvrdili da je „za dobro skijanje na Divčibarama potrebno bar pola metra snega”.

U ski stazu „Crni vrh”, dužine 850 metara, uloženo je oko dva miliona evra. Dvosedna žičara preneta je sa staze "Duboka" na Kopaoniku. Otvorena je 4. januara 2008. godine, a u danu svečanog otvaranja radila je samo nekoliko časova. Ne postoji tačan podatak koliko je ski staza "Crni vrh" radila od dana otvaranja do danas. Prema nezvaničnim podacima, oko 120 dana.

Kada je Grad  2010. godine, od JP "Skijališta Srbije", preuzeo gazdovanje nad ski stazom "Crni vrh" na Divčibarama, niko nije ni pretpostavio da će to skijalište biti veliki balast i još veći trošak za lokalnu vlast, koja godinama nije znala šta da čini sa tim „poklonom”. Tri godine gradsko rukovodstvo se nije bavilo stazom „Crni vrh", niti je bilo zainteresovano da investira u veštačko osnežavanje staze, smatrajući da je kupovina „topova” i "žirafa” za veštačko osnežavanje, za šta treba preko 30 miliona dinara, samo trošak, koji nikada neće doneti zaradu. 

Ove godine gradsko rukovodstvo je odlučilo da skijalište "Crni vrh" iznajmi na period od 15 godina uz zakup od jednog dinara i obavezu investiranja od oko 360.000 evra.

 

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 6 sati 31 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 9 sati 8 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar