Otvaranje izložbe Valjevska bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Otvaranje izložbe Valjevska bolnica (foto: Đorđe Đoković)
10.12.2015, 07:59

Izložbu o Valjevskoj bolnici videlo 2000 posetilaca

č: | fb:

Stalnu izložbenu postavku „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915.“ autora istoričara Velibora Vidića, za dva meseca od kada je otvorena videlo je 2000 posetilaca. Najbrojniji su bili učenici valjevskih osnovnih i srednjih škola, a izložbu, koja je smeštena u zgradi nekadašnjeg Hirurškog paviljona bolnice u kojem je do sada bio depo Istorisjkog arhiva, su pogledali i đaci dve škole iz Lazarevca. Među posetiocima su bili i poslovni ljudi iz Valjeva koji su svojim poslovnim partnerima iz drugih gradova Srbije i inostranstva, želeli da pokažu ovu vrednu stalnu izložbenu postavku o ratnoj Valjevskoj bolnici 1914-1915. godine.

Izlazeći u susret zaposlenim Valjevcima, kojima izložba nije dostupna zbog radnog vremena od 9 do 15 časova, vrata nekadašnjeg Hirurškog paviljona, gde je danas izložba, biće otvorena i subotom od 9 do 14 časova. U Istorijskom arhivu planiraju da od proleća sledeće godine posetiocima izložba bude dostupna i nedeljom. Istraživačima i naučnicima kojima je potrebna arhivska građa, uz prethodnu najavu, vrata Istorijskog arhiva biće otvorena, ne samo radnim danima, nego i subotom do 14 časova. 

U najavi osnivanje Međunarodnog memorijalnog kompleksa

 

Autor stalne izložbene postavke “Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915.“ istoričar Velibor Vidić iz Istorijskog arhiva kaže da je ideja da se na prostoru nekadašnjeg depoa napravi Međunarodni memorijalni kompleks, gde bi bila zastupljena svaka država, koja je imala vojnike, ranjenike, medicinsko osoblje u ratnoj Valjevskoj bolnici. Tako bi svoje mesto u tom prostoru dobile Rusija, Velika Britanija, SAD, Holandija, Danska, Poljska, Češka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina.

Velibor Vidić

Velibor Vidić (Foto: Đorđe Đoković)

U okviru Međunarodnog memorijalnog kompleksa bila bi Stalna izložbena postavka i Dokumentacioni centar za prikupljanje građe, filmova, fotografija, pisama, dnevnika, svega onoga što svedoči o vremenu ratne Valjevske bolnice. Na realizaciji Dokumentacionog centra već se radi, pa se došlo do zapisa čeških vojnika i dnevnika medicinske sestre iz Škotske, koji će biti prevedeni na srpski jezik.

Istoričar Vidić kaže da je zamisao da ideju otvaranja Međunarodnog memorijalnog kompleksa realizuje Emir Kusturica, a to bi trebalo da bude najkasnije do 2018. godine,  

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 13 sati 43 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara