Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
18.12.2015, 14:35

Budžet za 2016. godinu 2,8 milijardi dinara

č: | fb:

Gradsko veće danas je usvojilo odluku o budžetu za 2016. godinu, po kojoj će sledeće godine u gradskoj kasi biti dve milijarde 845 miliona dinara. Budžet je, u odnosu na prvobitno planirani, uvećan za 200 miliona dinara ili za sredstva koja nisu utrošena u ovoj godini. Najviše novca u gradskoj kasi, preko 1,6 milijardi dinara, biće prihod ostvaren od poreza, a najznačajniji su porez na dohodak, dobit i kapitalnu dobit od 1,1 milijardu dinara. Planirano je da prihod od poreza na zarade u sledećoj godini iznosi 960 miliona dinara ili 36 posto ukupnih prihoda, dok će transferna sredstva iz republičke kase iznositi oko 390 miliona dinara. Od prodaje gradske imovine, parcela u industrijskoj zoni, na Divčibarama i magacinskog prostora u Ulici vojvode Mišića, planiran je prihod od 106 miliona dinara.

U budžetu za sledeću godinu za zarade zaposelenih namenjeno je oko 21 posto prihoda, za putnu infrastrukturu biće izdvojeno 478 miliona dinara, za predškolsko vaspitanje 273 miliona, za osnovno obrazovanje 226 miliona, za srednje obrazovanje 69 miliona, za razvoj sporta i omladine 154 miliona, za socijalnu i dečiju zaštitu 142 miliona dinara. Za razvoj kulture u sledećoj godini biće obezbeđeno blizu 119 miliona dinara, za turizam 33 miliona, za poljopriuvredu blizu 12 miliona dinara, dok će medijima pripasti, kroz projektno finansiranje, deset miliona dinara.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Budžet za 2016. godinu je, kako je naglasio gradonačelnik Stanko Terzić, „budžet kontinuiteta”, koji ima razvojnu i socijalnu komponentu. Objašnjava da je budžet razvojni jer Gradskoj direkciji pripada preko 36 posto budžeta ili 948 miliona dinara, a u tome se ogleda razvojna strategija Grada. Budžet ima socijalnu dimenziju jer će i sledeće godine biti izdvojena značajna sredstva za socijalne usluge, a od sledeće godine uvode se i tri nove. „U Dnevnom boravku u Popučkama moćiće da borave i stariji sugrađani sa smetnjama u razvoju, kućna nega će biti dostupna i osobama sa mentalnim i intelektualnim smetnjama, a uvodimo i uslugu ličnog pratioca”, najavio je gradonačelnik Stanko Terzić.

Govoreći o kontinuitetu budžeta, koji traje od 2009. godine, Terzić je rekao da je gradsko rukovodstvo svih ovih godina uspelo da obezbedi stabilnost javnih finansija. On je posebno istakao da Valjevo, kao retko koji grad u Srbiji, može da se pohvali da sve obaveze prema svojim korisnicima ispunjava na vreme i da nema neizmirenih obaveza prema dobavljačima i izvođačima radova. „Grad Valjevo služi kao primer uzornog i dobrog domaćina, a u to je uložen veliki trud. Nadam se da će novo gradsko rukovodstvo, kada se formira sledeće godine, voditi računa da sve ovo što smo mukom stvarali, sačuva i da ne dozvoli da se uruši. Stabilan sistem se teško stvara, a lako se urušava”, poručio je gradonačelnik Stanko Terzić.

Na današnjoj sednici Gradskog veća rečeno je da je prilikom pravljenja budžeta za sledeću godinu ispoštovana preporuka Vlade Srbije da se uradi fiskalna konsolidacija i da se smanje troškovi, kao i da planirana masa zarada bude manja za tri posto u odnosu na sredstva koja su isplaćena u ovoj godini.

Konačnu reč o predloženom budžetu za 2016. godinu godinu daće odbornici Skupštine grada na sednici koja bi, prema najavama iz vladajuće koalicije, trebalo da bude održana 28. decembra.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 sati 49 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...