Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
21.12.2015, 10:56

U Valjevu nema viška i nema otpuštanja radnika

č: | fb:

Za samo dve nedelje u javnosti su se pojavila tri različita podatka o tome da li Valjevo ima višak ili manjak zaposlenih, a u skladu sa odlukom republičke Vlade. Od prvobitne brojke 88 višak, preko 49 manjak, došlo se do konačnih 26 manje zaposlenih u javnom sektoru i lokalnoj upravi. Zvaničan podatak saopšten na sednici Gradske vlade.

Početkom decembra mediji su objavili, pozivajući se na podatke Vlade Srbije, da je u Valjevu u javnom sektoru i lokalnoj upravi 88 zaposlenih višak. Tada je objavljeno da po odluci Vlade Srbije, Valjevo od 2. februara sledeće godine treba da ima 1277 zaposlenih što je za 88 manje u odnosu na 1365, koliko ih je trenutno zaposleno.

Gradski čelnici iznenađeni ovim podatkom, početkom prošle nedelje, saopštavaju da u Valjevu nema viška, nego manjka zaposlenih.

“Vlada Srbije je u skladu sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih odredila da u Valjevu u javnom sektoru i lokalnoj administraciji maksimalan broj zaposlenih bude 1287, a trenutno ih ima 1238 ili 49 manje od maksimalno određenog broja onih koji se finansiraju iz budžeta”, rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi.

Milorad Ilić i Aleksandar Vujić Subotić

Milorad Ilić i Aleksandar Vujić Subotić (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon pet dana, na sednici Gradskog veća, gradsko rukovodstvo saopštava nove podatke koji su zvanični i, kako rekoše, jedino tačni. A prema tim podacima u javnom sektoru i lokalnoj upravi u Valjevu ima manje 26 zaposlenih u odnosu na broj koji je odredila Vlada Srbije.

Pomoćnik gradonačeknika Milorad Ilić saopštavajući odluku Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih, koja je objavljena 8. decembra, naglašava da se ova odluka odnosi na 2015, dok za narednu godinu tek treba da bude doneta. 

„Ovom odlukom je utvrđeno da maksimalni broj zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu javnog sektora bude 1287 zaposlenih, a trenutno je na spisku 1261 radnik“, objašnjava Ilić. On dodaje da s obzirom na to da je zaposlenih manje nego što je maksimalno dozvoljeno niko neće imati obavezu da otpušta radnike, a što se tiče novog zapošljavanja, to je moguće, ali samo uz saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.  

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs odakle sada 26 manje zaposlenih, a samo nekoliko dana ranije bilo je 49 zaposlenih manje, i zar to ne ukazuje na površnost i neozbiljnost i gradske i republičke vlasti, kaže da nije reč o površnosti i neozbiljnosti, nego o različitom tumačenju. Objašnjava da Grad praveći spisak, koji je dostavljen Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, nije evidentirao 14 zaposlenih u Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica“, koji su samofinansirajući, kao ni devetoro zaposlenih u Centru za socijalni rad, čije se zarade većim delom finansiraju iz republičke kase. 

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić ne zna odakle i zbog čega se u medijima pojavila, kao zvaničan podatak Vlade Srbije, brojka od 88 višak zaposlenih u javnom sektoru i Gradskoj upravi u Valjevu. "To je pitanje za republičku Vladu, a ne gradsko rukovodstvo", poručuje Ilić.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 3 sati 23 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar