Pas na Železničkoj stanici (foto: Đorđe Đoković)
Pas na Železničkoj stanici (foto: Đorđe Đoković)
26.12.2015, 08:53

„Humanost za vernost“

č: | fb:

Na ideju organizovanja akcije "Humanost za vernost", u saradnji sa JKP "Vidrak", došla je Nemica Elizabeta Nikolić, ljubitelj životinja, koja u poslednje tri godine živi u valjevskom selu Mrčić. Cilj ove akcije je smanjenje broja napuštenih ljubimaca sterilizacijom pasa i mačaka. „Vidrak“ je obezbedio novac za 50 sterilizacija vlasničkih pasa. 

Preduzeće „Vidrak“ svakog uhvaćenog psa na ulici steriliše, čipuje i vakciniše, tek potom ih vraća na ulicu. Cena sterilizacije se kreće od 3000 do 5000 dinara, u zavisnosti od veličine i pola psa. Planirana je saradnja sa veterinarskim stanicama kroz uslugu besplatne sterilizacije.

Elizabeta Nikolić

Elizabeta Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

Gospođa Elizabeta Nikolić je bila zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa "Vidrakom", zato je želela da pomogne ovu akciju. Znajući za njenu ljubav prema životinjama, mnogi pred njenom kućom često ostavljaju kutije sa štencima. Ona je tako uvidela koliki problem predstavljaju nesterilisani psi. „Ranije sam pomoć dobijala od društva iz Štutgarta, zbog nedostatka kapaciteta oni više ne mogu da nam pomognu u udomljavanju pasa. Sada pomažem privatno, zato sam želela da se udružim sa državnom instituciju kako bismo rešili problem,“ rekla je Elizabeta Nikolić.

Ivana Jolović navodi da je sterilizacija dragocena za naš grad. „Pokušali smo grafički da prikažemo koliko pasa nastane od dve nesterilisane jedinke. Istraživanje je pokazalo da nastane 67 000 štenaca. Kastriranjem se drastično smanjuje broj pasa lutalica. Štenci koje nalazimo u kutijama su od vlasničkih pasa o kojima oni više ne mogu da se staraju,“ dodala je Ivana Jolović.

Ivana Jolović

Ivana Jolović (Foto: Đorđe Đoković)

U Valjevu ima oko 30 posto čipovanih pasa. Trenutno na ulicama, po poceni Ivane Jolović, ima oko 300 sterilisanih, dok je i do 100 je nečipovanih.

 „Intenzivno radimo na udomljavanju pasa lutalica, ali imamo problem sa vlasničkim psima koji neželjenim parenjem stvaraju potomstvo koje dolazi na ulice. Tako da je problem zatvoriti taj krug,“ dodala je Ana Paramentić, iz veretinarske ordinacije „Ana – vet“.

Oko 10 miliona godišnje „Vidrak“ izdvaja za isplaćivanje odštete za ujede pasa po donetim pravosnažnim presudama, dok Grad daje oko 4 miliona godišnje. „Mi sumnjamo u verodostojnost tih iskaza koje je gotovo nemoguće istražiti, teško je tome stati na put,“ rekao je Đorđe Milanović, direktor „Vidraka“.

Đorđe Milanović

Đorđe Milanović (Foto: Đorđe Đoković)

Sasa Ivanović, načelnik komunalne inspekcije, izrazio je zahvalnost gospođi Nikolić na donaciji za rešavanje ovog problema. „Svakodnevno imamo prijave zbog materijalne štete koju psi lutalice nanose domaćinstvima, živini i ovcama koje su psi zaklali. Trudićemo se da sledeće godine uz pomoć hladnjače i vage utvrdimo pravu vrednost nanete materijalne štete, kako bismo smanjili trošak iz budžeta u te svrhe,“ naveo je Ivanović.   

„Vidrak“ poziva sve zainteresove donatore koji žele da pomognu ovu akciju da se pridruže. Broj na koji se građani mogu javiti je 065/224 0736.

Akcija „Humanost za vernost“ nije prva koju je inicirala i finansijski pomogla Nemica Elizabet Nikolić. Ona je letos donirala 200.000 dinara za zamenu krova na jednom od dva objekta za smeštaj pasa u Zlatariću. Elizabeta se pre tri godine iz Nemačke doselila u Mrčić, a njen pokojni suprug bio je profesor u Poljoprivrednoj školi.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara