Radovi na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
Radovi na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
04.01.2016, 13:45

Havarija zbog minusa i starih cevi?

č: | fb:

Noćas je pukla glavna vodovodna cev na Jadru zbog čega je tri časa skoro pola grada bilo bez vode. U JKP „Vodovod” ne znaju tačan uzrok havarije, moguće je da je cev pukla zbog niske temperature, a pri tom cevi su stare više od pola veka. I pored starosti vodovodna mreža je u dobrom stanju i ne bi trebalo da bude problema, uveravaju nas u „Vodovodu”.

Tehnički direktor Dragan Živanović kaže da je sinoć nakon pucanja cevi dežurna ekipa za kratko vreme uradila „bajpas” – prebačeno snabdevanje grada sa glavne na rezervnu cev, tako da nestašica vode nije trajala dugo. Objašnjava da je pukla vodovodna cev promera f 500mm, koja od fabrike vode na Pećini snabdeva grad vodom.

„Ne znamo tačan uzrok, ali jedan od razloga jeste svakako to što je cev liveno-gvozdena stara više od 60 godina. Ta cev od raskrsnice sa Karađorđevom i Dušanovom ulicom do Pećine pucala je do sada deset puta. Poslednji put pre par godina kada smo imali havariju na brdu ispod fabrike vode, presekli smo cev u delu kod vojske, ugradili ventil i obezbedili novu cev od f 1110 mm od fabrike do grada, koju smo tada koristili, i koja je praktično rezervna u slučaju ponovnog pucanja cevi. Tako da trenutno grad snabdevamo ne sa glavne, koja je noćas pukla, nego sa te rezervne ili paralne cevi”, kaže Živanović.

Odgovarajući na naše pitanje zbog čega je ta cev koja je novija rezervna, a ne glavna Živanović objašnjava da ta cev nije trajno rešenje i da se već nekoliko godina razmišlja o zameni cevi koja vodi od Fabrike vode do grada, ali to je još uvek samo plan. „Počeli smo da radimo projekat, koji podrazumeva ugradnju najmodernijih cevi, najnovije tehnologije, koje trpe udarce i savijanja, od nodularnog liva. Takve cevi su namenjene upravo gradskim sredinama, a mi nemamo ni metar, a od Pećine do Jadra trebalo bi nam najviše dva kilometra i sa tim novim cevima ne bi imali probleme, a pri tom to neje prevelika investicija”, kaže Živanović.

On ne isključuje mogućnost ponovnog pucanja vodovodne cevi, ali naglašava da je vodovodna mreža u gradu, i pored toga što je stara, u dobrom stanju. „Radili smo hidraulička ispitivanja, koja su pokazala da su cevi dobro izbalansirane i da nema loših mesta, tako da ne bi trebalo da bude nekih neprijatnih iznenađenja”, zaključuje tehnički direktor „Vodovoda”.

Cev koja je pukla

Cev koja je pukla (Foto: Đorđe Đoković)

Dragan Živanović je podelio sa nama neka svoja praznična razmišljanja. „Dok su ovih dana u Beogradu pucale vodovodne cevi, ja sam sedeo bezbrižan u toploj sobi razmišljajući kako se kolege pate i muče u Beogradu po mrazu, a kod nas u Valjevu sve funkcioniše bez problema. I eto, snađe i nas slilčno, doduše manje”.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...