Odbornici (foto: Đorđe Đoković)
Odbornici (foto: Đorđe Đoković)
08.01.2016, 08:19

Da se više bavimo temama, a manje sami sobom

č: | fb:

Godinu koja je iza nas mnogi će pmtiti i po maratonskim sednicama Skupštine grada. Nekoliko zasedanja trajalo je i do duboko u noć, a prosečno radno vreme odbornika po sednici bilo je osam časova. U većini gradova u Srbiji sednice lokalnog parlamenta trajale su značajno kraće, u pojedinim gradovima poput Jagodine i Uba, skupštinska zasedanja trajala su sat-dva i kako ističu njihovi odbornici „sve je išlo glatko i bez problema“. U Valjevu nije išlo baš glatko, posebno je bio problem započeti sednicu. I bez obzira na dužinu trajanja i na probleme odbornici Skupštine grada, sa kojima sam razgovarala, kažu da ne zavide kolegama u drugim gradovima na tome što su njihove sednice bile „ekspresne“, ali ne zavide ni sebi što su sednice valjevskog parlamenta bile maratonske.

Milorad Minić

Milorad Minić (Foto: Đorđe Đoković)

Milorad Minić, odbornik SPS kaže da ne zavidi kolegama nakratkoći sednica, smatrajući daje to svojevrsna uvreda za birače-građane. „Predstavnici naroda se biraju da bi kroz raspravu i dijalog došli do konstruktivih rešenja. Do takvih rešenja se, sigrno ne može doći, na sednici koja traje pola sata, pa ni na zasedanju koje traje i dva časa“, zaključuje Minić.

Na pitanje šta je to dobro, a šta loše po čemu će pamtiti godinu koja je iza nas odbornik SPS kaže da lepih stvari ima, pa i u ovom skupštinskom sazivu koje je, kako reče, za njega poslednje. „Dosta dobrih odluka su usvojili odbornici i to je nešto pozitivno po čemu ću pamtiti prošlu godinu, ali na žalost bilo je i problematičnih odluka, ali o tome ne bih ovom prilikom“, kaže odbornik Milorad Minić.

Nataša Petrović

Nataša Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornica Pokreta za Valjevo Nataša Petrović takođe ne zavidi kolegama čije su sednice trajale jedan čas, smatrajući da kratke sednice jednako nisu dobre kao i ni maratonske, „Treba biti konkretan, tolerantan, saslušati svaki predlog i izvagati šta je to najbolje za grad i građane. Naravno te diskusije ne treba da traju predugo kao što je to bio slučaj u našem parlamentu, posebno priče koje su mimo tema i dnevnog reda. U svakom slučaju bilo bi bolje da sednice kraće traju, da rasprava bude konstruktuvnija, da se više bavimo temama, a manje sami sobom, pa ponekad i ličnim frustrracijama“, smatra Nataša Petrović.

Odbornica Pokreta za Valjevo kaže da će godinu iza nas pamtiti, kada je reč o sednicama Skupštine grada, po tome što nema kontinuiteta. Zamera kolegama što se ne nastavlja ono što je dobro, bez obzira iz koje oblasti i od koga predlozi i rešenja dolaze. „Nekako uvek krećemo iz početka. Možda nema ni političke volje, razumevanja, pa i političke kulture. Svi treba da radimo za svoj grad. Ja Valjevo ne samo da nosim u srcu, ja u njemu i živim. Zato treba da budemo tolerantni i da prihvatimo svaki dobar predlog bez obzira na to iz koje stranke dolazi“, poručuje Nataša Petrović.

Kaže da je u prošloj godini bilo dosta toga lepog, a izdvaja to što je u gradu bilo mnogo kulturnih događaja i to što Valjevo ima tri ustanove kulture od nacionalnog značaja. „Za svaku pohvalu je i Dramski studio Valjevske gimnazije i ti mladi ljudi su ono što je vredno i dobro, a što dolazi posle nas“, zaključuje odbornica Pokreta za Valjevo.

Slobodan Pavlović

Slobodan Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik DS Slobodan Pavlović smatra da ni jedna krajnost nije dobra, pa tako nije dobro da sednice traju pola sata-sat, kao što nije dobro da traju do duboko u noć. „Najvažnije je da rasprave budu kvalitetne, a to se može postići za osam sati, koliko traje radno vreme, i da se držimo dnevnog reda, a ne da se bavimo temama koje nisu od značaja ni za grad ni za građane“, kaže Pavlović. Bez previše detaljisanja, Pavlović kaže da je u 2015. godini bilo mnogo toga ružnog, a premalo lepog, otuda veruje da će u ovoj godini biti obrnuto!

RadmilaNovaković

RadmilaNovaković (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornica LDP Radmila Novaković ne zavidi kolegama čije sednice traju kratko smatrajući da je to neozbiljno. „Ne vidim koja je uloga odbornika na sednicama koje traju pola sata ili sat vremena. Ali to ne znači da pravdam bespotrebno petnaestočasovno trajanje naših sednica na kojima se najviše vremena potroši mimo dnevnog reda, na propagandu i kampanju“, smatra Novaković.

Šta je to lepo i uspešno bilo u 2015. godini, pitanje je na koje Radmila Novaković nije imala brzi odgovor, što znači, kako reče da se ništa nije istaklo. Zato se lako odlučila za neuspešno i ove vlasti. „Mislim daje velika stvar uvesti javna preduzeća u red, prizvati ih tome šta su i čemu služe i kako da se poverenje i pare građana opravdaju“, kaže Radmila Novaković.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

Za razliku od kolega odbornica SNS Zorica Jocić zavidi kolegama u onim gradovima gde su sednice konstruktvne i kratke. „Naša zasedanja traju osam, deset, dvanaest, a ponekad i više sati, a za tako duge rasprave ne postoji ni jedan jedini razlog. Pojedini odbornici zloupotrebljavaju vreme, a to im dozvoljava Poslovnik Skupštine grada, koji očigledno nije dobar, a na to sam nekoliko puta ukazivala. Nameće mi se zaključak da vladajućoj koaliciji ne odgovara da se menja Poslovnik, a pitam se i kakva je uloga predsedavajućeg koji često ne reaguje ni po važećem Poslovniku o radu“, kaže Jocić.

Govoreći o lepom i ružnom u 2015. godini, Zorica Jocić, s obzirom na to da je načelnica Školske uprave, odlučila se za ono što ima veze sa obrazovanjem. „Najlepše je to što smo posle velikih napora tokom celog leta uspeli da zbrinemo veliki broj kolega koji su tehnološki višak“, kaže Zorica Jocić. O tome šta je bilo ružno i šta je to što treba zaboraviti, Zorica Jocić nije imala dilemu. „To su sednice Skupštine grada!“

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...