Meštani Balačke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Meštani Balačke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
28.01.2016, 08:07

Cilj da umesto primanja socijalne pomoći Romi budu poreski obveznici

č: | fb:

Najviše pomaka načinjeno je po pitanju obrazovanja Roma, dok je i dalje otvoreno ili još uvek nerešeno pitanje zapošljavanja i stanovanja, što su praktično dva najveća problema sa kojima se suočava romska zajednica u Valjevu. Ovo je rečeno na predstavljanju rezultata Mobilnog tima za inkluziju Roma, koji je osnovan odlukom Skupštine grada, a u okviru projekta „Evropska podrška za inkluziju Roma“ .

Koordinator Mobilnog tima za inkluziju Roma Dejan Marinković skreće pažnju da ukoliko bi se radilo na zapošljavanju Roma, bili bi rešeni problemi stanovanja i svi drugi problem. “To je taj začarani krug - bez obrazovanja nema posla, bez posla nema stana, bez toga nema zdravlja i taj začarani krug mi nastojimo brojnim aktivnostima da presečemo”, kaže Marinković i dodaje da su već načinili prvi korak tako što su podigli obrazovne kapacitete romske zajednice. “Nama je cilj da pomognemo Romima koji su korisnici socijalne pomoći da postanu poreski obveznici”, poručuje Marinković.

Dejan Marinković

Dejan Marinković (Foto: Đorđe Đoković)

Mobilni tim za inkluziju Roma Valjeva pružio je podršku romskim učenicima i studentima prilikom konkurisanja za gradske stipendije, na koji se javilo 42 kandidata, pomogao u prikupljanju dokumentacije, informisao učenike osmog razreda i njihove roditelje o afirmativnim merama za upis u srednju školu. Pokrenuto je pitanje stambenog zbrinjavanja najugroženijih romskih porodica. Dve osobe romske nacionalnosti su pokrenule sopstveni biznis, a njih deset je bilo angažovano u javnim radovima prošle godine, samo su neke aktivnosti Mobilnog tima koje su realizovane u okviru projekta “Evropska podrška za inkluziju Roma“.

Valjevo je među 20 gradova u Srbiji u kojima se realizuje ovaj projekat, koji sa 4,8 miliona evra finansira Evropska unija, a sprovodi misija OEBS-a u Srbiji.

Petar Antić.

Petar Antić. (Foto: Đorđe Đoković)

Savetnik za mobilne timove iz OEBS-a Petar Antić kaže da Valjevo već ima ostvarene značajne rezultate. “Usluge na lokalnom nivou su unapređene, a međuresorna saradnja je sada mnogo bolja i to pre svega Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, škola, zdravstvenih ustanova i Grada. Mobilni tim je postigao konkretne rezultate u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja. Mobilni timovi će nastaviti i dalje da rade i nakon završetka projekta“, poručio je Petar Antić.

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 10 sati 33 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 10 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara