Drobilica za drvo (foto: www.vidrakvaljevo.com)
Drobilica za drvo (foto: www.vidrakvaljevo.com)
04.02.2016, 12:01

„Vidrak” kupio drobilicu za drvo

č: | fb:

JKP ,,Vidrak" u ovoj godini planira investicije u vrednosti od 35 miliona dinara. Nedavno je kupljena drobilica za drvo, koja pravi drveni čips veoma traženi proizvod. Mašina koja od kore drveta, granja i iglica četinara pravi drveni čips ili mleveno drvo košta 2,9 miliona dinara.

Direktor „Vidraka“ Đorđe Milanović kaže da će se ova investicija isplatiti za tri godine, jer je tražnja za drvenim čipsom sve veća, a već je potpisan ugovor sa austrijskom firmom "Kronošpan", proizvođačem drvenih ploča i panela, koja će otkupljivati mleveno drvo. Milanović objašnjava da je osnovni motiv kupovine drobilice za drvo to što se na gradskoj deponiji nalaze ogromne količine, merene u tonama, ostataka drveta.

„Na deponiji se već godinama skladišti granje, od koga nemamo koristi, samo štetu. Kupovinom drobilice, mi prvo uklanjamo te ostatke drveta sa deponije, a pri tom zarađujemo novac. Cena drvenog čipsa zavisi od kvaliteta drveta koje se drobi, a može biti i do 1.200 dinara po toni“, kaže Milanović. On dodaje da je planirano da drobilica za drvo bude na deponiji narednih šest meseci, koliko će trebati vremena da se samelje granje kjoje je tu uskladišteno, a nakon toga biće prebačena u reciklažni centar, gde će se dovoziti ostaci drveta koje će odmah biti tretirano, tako da neće biti deponovanja. „Drobilica je praktična i zbog toga što je pokretna tako da je možemo prebacivati na različite lokacije i drobiti granje i kore drveta na licu mesta, poput Parka pećina i Divčibara“, kaže direktor „Vidraka“.

 

Đorđe Milanović

Đorđe Milanović (Foto: Đorđe Đoković)

Milanović ponavlja da ono što bi moglo da bude problem jeste nedostatak radne snage s obzirom na to da se broj zaposlenih, zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, u poslednje dve godine smanjio za 25, a istovremeno se povećao obim posla.

 

Uskoro specijalno vozilo za uklanjanja uginulih životinja

Direktor „Vidraka“ Đorđe Milanović kaže da su odustali od kupovine nove cisterne za pranje ulica, jer su odlučili da srede limariju na dva postojeće vozila, što će im produžiti vek korišćenja. „Uskoro ćemo kupiti specijalno vozilo za uklanjanje uginulih životinja, koje košta oko 8,5  miliona dinara i mini bager za groblje, koji će služiti za kopanje i uređenje grobnih mesta, a njegova cena je 2,9 miliona dinara. Taj mini bager moćićemo da koristimo i za ostale zemljane radove u gradu, kao i za čišćenje manjih deponija“, kaže Đorđe  Milanović.

Ovih dana završeni su molerski i limarski radovi vredni oko pola miliona dinara na objektima i garaži u Suvoborskoj ulici. Milanović najavljuje da će u martu biti renovirana još jedna garaža, što podrazumeva i zamenu krova, čime će biti okončani radovi na rekonstrukciji vidrakove „baze“ u Suvoborskoj ulici.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...