Registracija Prijava preko FB
Ski staza Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Ski staza Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
19.02.2016, 13:32

„Kej invest nekretnine“ preuzeo ski stazu na Divčibarama

č: | fb:

Krajem prošle nedelje potpisan je ugovor o zakupu „Ski centra Divčibare“, čime je firma „Kej invest nekretnine“ iz Valjeva i zvanično preuzela ski stazu na Divčibarama za jedan dinar na period od 15 godina uz ulaganje od 260.000 evra. Zakupci najavljuju da će ski staza biti u funkciji krajem ove godine, u planu je da se koristi, ne samo zimi nego i leti, a želja im je da obogate i prostor oko ski staze sa dodatnim sadržajima.

Prema ugovoru zakupac će u ovoj godini nabaviti tabač, uređaj za veštačko osnežavanje, mobilnu pumu za vodu, opremu za sigurnost i opremu za signalizaciju, dok će za ski sezonu 2016/2017 biti u obavezi da izgradi instalaciju za veštačko osnežavanje, u koju će biti uloženo 155.000 evra i da kupi elektronski sistem za izdavanje, naplatu i evidentiranje ski karata, vrednosti od najmanje 45.000 evra. Direktor firme „Kej invest nekretnine“ Časlav Maksimović najavljuje brojne radove, koji će početi već ovih dana, kako bi ski staza bila u funkciji do kraja ove godine.

Časlav Maksimović

Časlav Maksimović (Foto: Kolubarske.rs)

„Ova sezona je nažalost izgubljena, jer smo ugovor potpisali nedavno, tako da je nemoguće bilo šta uraditi, ali već sada se pripremamo za sledeću ski sezonu, koja bi trebalo da počne u decembru ove godine. Prvo što ćemo uraditi jeste revizija projekta ski staze, zatim generalni remont žičare i atestiranje sajle, s obzirom na to da nije radila od marta 2014. godine. Biće dosta radova na samoj stazi, koju ćemo jednim delom, duž žičare, prekopati kako bi bile postavljene cevi za sistem veštačkog osnežavanja, potom treba ukloniti kamenje i poravnati stazu do idealne ravni, i konačno zasejati novu travu”, objašnjava prve korake Maksimović. Dodaje da je trenutno najveći problem kako rešiti vodosnabdevanje za sistem veštačkog osnežavanja.

„Razmatramo nekoliko rešenja, jedno je korišćenje vode iz reke Crna Kamenica, koja protiče pored ski staze, drugo je dubinski bunar..., još uvek tragamo za rešenjem i nadam se da ćemo za par meseci doneti konačnu odluku”, navodi direktor „Kej invest nekretnine“.

Jedan od problema koji valja rešiti jeste i prilaz ski stazi, koji je nezgodan i za pešake, a kamoli za skijaše sa opremom. „Taj problem moramo rešiti, još uvek tragamo za najboljim i najverovatnije se neće od parkinga do staze silaziti postojećim putem, što je zaista nezgodno i to je odbijalo mnoge skijaše“, kaže Maksimović.

Obaveze Grada su da obezbedi građevinsku dozvolu za instalacije veštačkog osnežavanja po projektu, koji će dostaviti zakupac, da obezbedi saglasnost za korišćenje vode iz potoka ili rezervoara i da obezbedi rad zdravstvene službe za vreme rada skijališta.

Časlav Maksimović i Darija Ranković

Časlav Maksimović i Darija Ranković (Foto: Kolubarske.rs)

Maksimović objašnjava da po ugovoru o zakupu „Ski centra Divčibare“ ne postoji mogućnost proširenja staze i izgradnja manje – "bebi staze" i pored toga što bi to doprinelo zimskoj ponudi Divčibara. Objašnjava da je prema Generalnom urbanističkom planu na ovoj lokaciji, koja je u vlasništvu Grada, predviđeno još nekoliko ski staza, uključujući i plavu (blagu) stazu, ali, dodaje, to nije predmet ugovora koji su potpoisali sa Gradom o zakupu ski staze.

Zakupci nameravaju da poboljšaju ugostiteljsku ponudu na stazi, koja se do sada svodila na dva manja kontejnera za prodaju pića. „Pokušaćemo da napravimo nešto primereno skijalištu i Divčibarama. Nešto u čemu će se skijaši i drugi gosti osećati prijatno i gde će imati raznovrsnu ugostiteljsku ponudu“, reči su našeg sagovornika. Taj ugostiteljski deo skijališta na Divčibarama nije regulisan ugovorom, to je nezavisna investicija zakupca, koja će „sačekati sledeću godinu“.

Časlav Maksimović potiče iz porodice koja je okrenuta prirodi i Divčibarama, gde su izgradili hotel. On i njegova braća Filip i David skijaju od malih nogu, dugogodišnji su članovi Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“, ljubitelji avanture i ekstremnih sportova, otuda ne čudi i želja da osim oživljavanja ski staze, ožive i letnji turizam i to upravo na ski stazi.

„Naš primarni zadatak jeste puštanje u funkciju ski staze i veštačko osnežavanje. Ali, pored toga planiramo da napravimo dodatne sadržaje i to leti, za početak panoramske vožnje do vrha, a kasnije kako nam finansije budu dozvoljavale da napravimo veliki adrenalin park“, najavljuje Časlav Maksimović.

 

Ski staza je bila teret za Grad

 

Kada je Grad 2010. godine, od JP "Skijališta Srbije", preuzeo gazdovanje nad ski stazom na Divčibarama, niko nije ni pretpostavio da će ski staza biti veliki balast i još veći trošak za lokalnu vlast, koja godinama nije znala šta da čini sa tim „poklonom”. Istina poklon je bio sa felerom jer darodavac nije pripremio stazu za skijanje, niti je imala neophodnu opremu, koju je JP "Skijališta Srbije" trebalo da obezbedi.

U ski stazu, dužine 850 metara uloženo je oko dva miliona evra. Dvosedna žičara preneta je sa staze "Duboka" na Kopaoniku. Otvorena je 4. januara 2008. godine, a u danu svečanog otvaranja radila je samo nekoliko časova. Ne postoji tačan podatak koliko je ski staza radila od dana otvaranja. Prema nezvaničnim podacima, oko 120 dana.

Prošle godine, kada su, gradski čelnici odlučili da ski stazu na Divčibarama izdaju za jedan dinar na 15 godina uz ulaganja od 260.000 evra, obrazložili su da je to jedini način da ski staza na Divčibarama ponovo radi, koja je za proteklih pet godina, od kada je u vlasništvu Grada, napravila gubitak od preko 4,5 miliona dinara.

Aktuelno

Abro fest plakat (autor Dušan Arsenić) (foto: )
Od 24-30. septembra Pre 1 sati 2 minuta

"Mrešćenje šarana" otvara 16. Abro fest

Šesnaesti po redu Abro fest počinje večeras premijerom predstave Gradskog pozorišta, "Mrešćenje šarana" po tekstu Aleksandra Popovića. Publika će do 30. septembra imati priliku da pogleda četiri...

Likovna kolonija Ribnica 2021. (foto: www.mionica.rs)
Po treći put Pre 4 sati 33 minuta

Mionica domaćin likovne kolonije "Ribnica3 2021"

U Mionici je po treći put organizovana likovna kolonija "Ribnica3 2021", koja je okupila 17 umetnika iz Rusije, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izložba radova biće...

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 23 sati 34 minuta

U Valjevu preminule još tri osobe, 157 novozaraženih

Od posledica koronavirusa u Valjevu su preminule još tri osoba. U Opštoj bolnici trenutno je na lečenju 166 kovid pacijenata. Testirano je 367 na teritoriji Kolubarskog okruga, u Kovid ambulanti...  · 1 komentar