Plato ispred Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Plato ispred Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
24.02.2016, 13:24

Zaštitnik građana u Valjevu od sledeće godine

č: | fb:

U Valjevu će od 1. januara 2017. godine biti ustanovljen Zaštitnik građana čija je osnovna funkcija da kontroliše poštovanje prava građana od strana organa uprave i javnih službi. Tako će se i Valjevo, nakon 15 godina od zakonom date mogućnosti da se uvedu građanski branioci, koji su kasnije preimenovani u zaštitnike građana, naći među 30-ak gradova i opština u kojima su već postavljeni.

Na današnjoj sednici Gradskog veća usvojena je Odluka o Zaštitniku građana, koju treba da usvoje odbornici Skupštine grada na martovskoj sednici. Načelnica Odeljenja za poslove organa grada Jelica Panjković Tešić je objasnila da je Statutom grada propisano, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, da se u gradu ustanovljava institucija Zaštitnik građana koji ima ulogu da kontroliše primenu akata koje donosi grad, a na taj način se postiže veća zaštita i unapređenje ljudskih prava i sloboda.

Jelica Panjković Tešić

Jelica Panjković Tešić (Foto: Đorđe Đoković)

„Zaštinika građana, koji bi trebalo da bude ugledan pravnik, na period od pet godina postavlja Skupština grada, a na predlog Gradskog veća. On je u svom radu samostalan i nazavisan, a postupa po pritužbama građana ili po sopstvenoj inicijativi. Pravo na pritužbe Zaštitnuku građana imaju fizička i pravna lica iz Srbije i inostranstva”, navela je Panjković Tešić. Ona dodaje da Zaštitnik građana ima pravo da kontroliše gradske uprave, javna preduzeća, ustanove i sve ostale organizacije čiji je osnivač Grad Valjevo.

Za obavljanje funkcije Zaštitnika građana biće oformljena posebna stručna služba pri Gradskoj upravi, a finansiraće se iz gradskog budžeta sa 2,8 miliona dinara. S obzirom na to da je potrebno vreme da se finansijski i organizaciono sve pripremi, Zaštitnik građana u Valjevu počeće sa radom 1. januara sledeće gdone, rečeno je na sednici Gradskog veća.

Konačno Zaštitnik građana i u Valjevu

Zakon o lokalnoj samoupravi iz 2002. godine dao je mogućnost lokalnim samoupravama da uvedu lokalne građanske branioce koji su, donošenjem novog Zakona 2007. godine preimenovani u zaštitnike građana. Prema republičkom zakonodavstvu lokalni Zaštitnik građana kontroliše poštovanje prava građana od strana organa uprave i javnih službi i da bi taj posao obavljao kvalitetno potrebno je da bude nezavisan i nepristrasan od grupa, pojedinaca i od organa koje kontroliše.

Skoro godinu dana nije stavljan na dnevni red Skupštine Valjeva predlog Odluke o Zaštitniku građana, koji je podnet 2. decembra 2014. godine. Da se ovaj postupak ne bi otegao na još godinu dana, nekoliko odbornika Skupštine Grada, nevladinih organizacija, udruženja građana i zainteresovanih pojedinaca, prošle godine su tražili da se ispoštuje Statut grada Valjeva i Poslovnik gradske Skupštine i pred odbornike iznese predlog odluke o Zaštitniku građana. Nakon te inicijative Skupština grada je na sednici održanoj prošle godine u novembru naložila Gradskom veću da pripremi Odluku o uspostavljanju institucije Zaštitnika građana u Valjevu.

U Srbiji, do danas ustanovljeno je 30-ak lokalnih građanskih branilaca, između ostalih, u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, ali i Tutinu, Bačkoj Topoli, Vlasotincu, Vladičinom Hanu...

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 1 sati 33 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 6 sati 43 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar