Odbornici SPS i SNS (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Odbornici SPS i SNS (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
29.02.2016, 08:08

SNS milijarder, SPS milioner, a građani... ?

č: | fb:

Prema godišnjem finansijskom izveštaju prihod SNS u 2014. godini (u godini kada su u pojedinim opštinama bili vanredni izbori) iznosio je oko 1,1 milijardu dinara, dok je SPS imao prihod od oko 497 miliona dinara. S tim, što je u finansijskom izveštaju SNS prikazala prihode dobijene iz republičkog budžeta za izbore, ali ne i prihode za redovan rad. 

Političke partije, pored novca koji dobijaju iz budžeta Republike i lokalnih samouprava za redovan rad i za izbore u izbornoj godini, finansiraju se prilozima građana i firmi, od članarine i od prihoda imovine.

Najviše novca na račune SNS i SPS slije se iz republičke i kasa lokalnih samouprava koji su po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti dužni da partijama za redovan rad godišnje izdvajaju 0,105 posto svojih budžeta i za izbornu kampanju, u izbornoj godini, još 0,07 posto budžeta. Političkim organizacijama iz kase lokalnih samouprava pripada iznos srazmeran njihovoj jačini ili broju odbornika u lokalnom parlamentu. Tako su naprednjaci u 2014. godini iz budžeta Grada Valjeva za redovan rad dobili oko 304 hiljade dinara, dok je socijalistima uplaćeno oko 278 hiljada dinara.

 

Na računu naprednjaka 1,1 milijarda (bez prihoda iz republike za redovan rad)

 

Najveći prihod u 2014. godini naprednjaci su ostvarili zahvaljujući uplatama 132 lokalne samouprave u Srbiji, koje su iz svojih budžeta na račun SNS za redovan rad, uplatile blizu 518 miliona dinara , dok uplata za redovan rad iz republičkog budžeta u finansijskom izveštaju nije evidentirana. (?)

Za vanredne lokalne izbore u nekoliko opština u 2014. godini iz budžeta Republike i osam lokalnih samouprava naprednjacima je isplaćeno blizu 457 miliona dinara. Prihod od novčanih priloga građana iznosio je 124 miliona dinara, a od firmi pola miliona dinara, dok je prihod od imovine iznosio 1,1 milion dinara, tako da je ukupno na računu SNS bilo oko 1,1 milijarda dinara.

U finansijskom izveštaju SNS za 2104. godinu nema prihoda ostvarenih od članarine, što upućuje na to da članovi SNS ne plaćaju članarinu. Međutim, prema našim nezvaničnim saznanjima godišnja članarina iznosi 1.200 dinara, ali, kako nam rekoše, nije obavezna, nego je dobrovoljna. Nema zvanično objavljenih podataka koliki je ukupan iznos „dobrovoljne“ članarine, ukoliko je zaista članovi uplaćuju, niti kome se novac uplaćuje.

 

Na računu socijalista 497 milona (sa prihodima iz republike za redovan rad)

 

Ukupni prihodi socijalista u 2014. godini, uključujući republičke i lokalne uplate za redovan rad, kao i uplate za izbore, iznosili su oko 497 miliona dinara.  Iz republičkog i budžeta 111 lokalnih samouprava za redovan rad socijalistima je uplaćeno oko 140 miliona dinara, dok je prihod za vanredne izbore iz republičke i kase nekoliko lokalnih samouprava iznosio oko 125 miliona dinara. Prihod od novčanih priloga građana bio je oko 122 miliona dinara, a od firmi blizu 61 milion, prihod od članarine je iznosio 490 hiljada, prihod od imovine je blizu 43 miliona dinara i ostali prihodi 6,1 milion dinara.

 

Novčani prilozi "izabranih" građana

 

U 2014. godini naprednjaci su se odlučili za princip – više finansijera sa manjim iznosom, dok su se socijalisti opredelili za manje finansijera sa većim uplatama. Naprednjaci su svojim „izabranim“ članovima razrezali da u kasu stranke uplate svi po 40.000 dinara, (nekolicina njih je uplatila manji iznos), dok kod socijalista nije bilo ograničenja u visini priloga, pa su se pojedinačne uplate kretale od 5.000 do 700.000 dinara.

 

Preko 3000 građana za SNS dalo 124 miliona dinara

 

U godišnjem finansijskom izveštaju SNS za 2014. godinu objavljena su imena 3.128 "probranih" članova SNS i skoro svi su uplaćivali identičan iznos po 40.000 dinara. Oni su svojim novčanim prilogom finansirali, kako je u izveštaju napisano, izbore sa oko 124 miliona dinara. 

Među njima je bilo 36-oro iz Valjeva, 21 član naprednjaka sa Uba i 13 iz Mionice. Bilo je dobrovoljnih finansijera i iz Lajkovca, Osečine i Ljiga, ali u manjem broju.

Među 36 valjevskih finansijera, koji su u kasu SNS uplatili 40.000 dinara, najbrojniji su oni koji su u tom  trenutku bili zaposleni u nekoj budžetskoj instituciji ili su nakon davanja novčanog priloga dobili državni posao. Među njima ima direktora i načelnika, a na spisku je i prvi čovek valjevskih naprednjaka dr Slobodan Gvozdenović.

I među 21 ubskim i 13 mioničkih finansijera, koji su uplatili po 40.000 dinara u kasu SNS, je najviše onih koji su zaposleni u nekoj budžetskoj instituciji, a među njima su i oni koji platu primaju iz opštinske kase. I prvi čovek ubskih naprednjaka Darko Glišić, kao i lider naprednjaka u Mionici Boban Janković su u kasu SNS uplatili po 40.000 dinara.

 

Preko 400 građana za SPS dalo 122 miliona dinara

 

Socijalisti su sistem davanja dobrovoljnih priloga za partiju uredili na drugačiji način, po principu „ko koliko može“ ili „ko koliko voli partiju“ ili „koliko je koga partija još ranije zadužila i još će, ako treba“. Prema finansijskom izveštaju SPS-a za 2014. godinu, 411 lica je uplatilo priloge za izbornu kampanju i redovan rad u ukupnom iznosu od blizu 122 miliona dinara. Najmanji prilog iznosi 5.000 dinara, a najveći je 700.000 dinara. Na spisku onih koji su na račun partije uplatili preko pola miliona dinara je 110 finansijera. Među onima koji su uplatili novčani prilog za SPS, nismo prepoznali nikoga iz Valjeva i Kolubarskog okruga.

I na kraju da podvučem crtu. U godini bolnih i teškoh reformi, kakva je bila 2014, u kasu SNS slilo se, po zvaničnom izveštaju, 1,1 milijarda dinara ili oko 9,1 milion evra, i to bez iskazanog najvećeg izvora prihoda, a to je republički budžet, dok se u kasu SPS slilo oko 500 miliona dinara ili 4,1 milion evra.

******************

Sledi nastavak o rashodima dve najveće političke partije u Srbiji ili kako su naprednjaci potrošili 9,1 milion evra, a socijalisti 4,1 milion evra.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 51 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara