Zgrada stare železničke stanice (foto: Đorđe Đoković)
Zgrada stare železničke stanice (foto: Đorđe Đoković)
10.03.2016, 08:07

Grad menja poreski dug za zgradu stare železničke stanice

č: | fb:

Zgrada stare železničke stanice, koja je u vlasništvu Vidoja Vujića, mogla bi da postane vlasništvo Grada ukoliko bude prihvaćena odluka o zameni dela poreskog duga za zgradu stare železničke stanice, čija je procenjena vrednost 29,9 miliona dinara. Ovu odluku su nedavno usvojili članovi Gradskog veća, ali ne i Skupština grada, tako da će eventualna promena vlasnika stare železničke stanice sačekati novi skupštinski saziv. 

Gradonačelnik Stanko Terzić je objasnio da je odluka u interesu grada. „Dobićemo vrednu nekretninu za manje od 30 miliona dinara. Ideja nam je, da nakon rekonstrukcije, taj prostor bude za potrebe kulture, a kao jedna od mogućnosti je da tu smestimo muzej fantastike, koji bi bio komplementaran sa Modernom galerijom“, navodi Terzić.

Preduzeće „Sloga HT“, koja prema Unapred pripremljenim planom reorganizacije, gradu Valjevu duguje 71,7 miliona dinara, sredinom decembra dostavila je gradonačelniku ponudu o otpisu dela duga u zamenu Grad bi postao vlasnik stare železničke stanice. Preduzeće „Sloga“ u ponudi navodi da je taj objekat pod hipotekom Poreske uprave, kao i to da je kompletan dug namiren prodajom kafane „Central“, međutim Poreska uprava još uvek nije podnela zahtev za brisanje hipoteke, tako da je to zatraženo sudskim putem. Gradonačelnik Stanko Terzić je naglasio da Grad neće potpisati ugovor dok se ne skine hipoteka sa objekta stare železničke stanice.

Zgrada stare železničke stanice

Zgrada stare železničke stanice (Foto: Đorđe Đoković)

Procenjena vrednost objekta stare Železničke stanice površine 480 kvadrata je 29,9 miliona dinara ili 243.400 evra. Preostali poreski dug, preduzeća „Sloga“ će isplatiti po Unapred pripremnljenom planu reorganizacije, tako što bi dostavilo novi otplatni list na osnovu koga će isplaćivati preostale rate duga, objašnjeno je na sednici Gradskog veća.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač podsetio je da je Grad prošle godine prihvatio usvajanje Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća „Sloga HT“.

„Prihvatanje UPPR bio je jedini način da Grad naplati novac koji je dugovala ’Sloga’, jer da nismo prihvatili preduzeće ne bi ušlo u Unapred pripremljenog plana reorganizacije, nego bi otišlo u stečaj i u tom slučaju, s obzirom na to da nismo u prvom i drugom redu poverilaca, ne bi naplatili ništa. Sada, koristimo tu zakonsku mogućnost da se dug može zameniti za imovinu“, objašnjava Kovač razloge ovakve odluke gradskog rukovodstva.

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 23 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 13 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara