Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
04.03.2016, 13:30

Zbog preletača, skupljača potpisa ili „više sile” iz Beograda?

č: | fb:

Vladajuća koalicija negira da sednica Skupštine grada danas nije održana zbog protivljenja da dr Boško Đukanović bude izabran za počasnog građanina Valjeva, kako je to predložila skupštinska komisija. Objašnjenje je da sednica nije održana jer nije bilo kvoruma, ali nije poznato zbog čega se većina odbornika vladajućih partija nije pojavila u skupštinskoj sali. U klupama je bilo deset odbornika vladajuće koalicije, najviše socijalista, bili su i odbornici opozicije DS i Pobede za Valjevo, dok u sali nije bio ni jedan odbornik opozicione Srpske napredne stranke.

Vladajuća koalicija misli da je već počela predizborna kampanja i biranje novih koalicionih partnera, otuda je teško „navući” kvorum, naprednjaci su danas imali važnija posla od sednice Skupštine grada, prikupljali su potpise za podršku listi Aleksandra Vučića, dok demokrate smatraju da je neodržavanje sednice još jedan u nizu skandala u režiji vladajuće koalicije.

SPS: Imali smo i pre problem sa kvorumom

Direktor Gradske direkcije, jedan od funkcionera lokalnih socijalista, Dragan Jeremić, koji je jedini iz vladajuće koalicije pristao na razgovor sa novinarima kaže da ne zna razlog nedolaska svih odbornika vladajuće koalicije, rekavši da je u sali bilo šest, od sedam odbornika SPS-a.

„Pretpostavljam da su se mnogi povukli jer neće da učestvuju u blatu koje neko pravi. Već u pripremi za ovu sednicu bilo je napeto, a bilo je najava da će pojedine partije ovu skupštinu iskoristiti za politički marketing. I ranije smo imali problem da obezbedimo skupštinsku većinu, danas nismo uspeli da obezbedimo kvorum jer su neki naši dosadašnji partneri već u nekim drugim političkim strankama”, objašnjava Dragan Jeremić.

On negira da je razlog neodržavanja sednice neslaganje da dr Boško Đukanović ponese zvanje počasnog građanina Valjeva. „Doktor Đukanović ne sme da se spominje u bilo kakvom negativnom kontekstu u ovom gradu, njegovo ime treba da se izgovara sa dužnim poštovanjem. Nije zaslužio da se o njemu priča ružno”, kaže Jeremić.

Objašnjava da nije pitanje da li dr Đukanović treba da bude počasni građanin Valjeva. „Pitanje je da li treba da bude počasni ili zaslužni građanin. To je jedina dilema. Imali smo sličnu situaciju kada je izabran Miloš Teodosić”, kaže Jeremić.

SNS: danas smo imali važnija posla nego što je sednica Skupštine grada

Odbornik SNS dr Slobodan Gvozdenović kaže da naprednjaci danas nisu bili na sednici jer su imali važnija posla od Skupštine Valjeva, a to je prikupljanje potpisa.

„Izborni štab valjevskih naprednjaka je u neprekidnom zasedanju. Danas nas očekuje jedan vrlo težak i, čini mi se, odgovoran posao prikupljanja potpisa za podršku listi SNS-Aleksandar Vučić. Svi odbornici, svi aktivisti, svi funkcioneri stranke su na terenu i isključivo se bavimo prikupljanjem potpisa”, rekao je Gvozdenović za „Vujić” televiziju.

Na pitanje novinara da li je tačno da se odbornici SNS danas nisu pojavili u skupštinskoj sali, jer su protiv toga da dr Boško Đukanović bude počasni građanin Valjeva, Gvozdenović je ponovio „da se naprednjaci danas bave jako ozbiljnim stvarima, prikupljaju potpise za republičku listu 'Aleksandar Vučić', tako da nemaju ni sekund vremena za nešto drugo”.

DS: Javnost treba da zna da li su razlog politički pritisci i dr Đukanović

Odbornicima DS nije jasno zašto nisu došli odbornici vladajuće većine na sednicu Skupštine grada i smatraju skandaloznim, ako je u pitanju sporenje oko kandidature dr Đukanovića. „Tražimo da nam kažu razloge. Da li su u pitanju politički pritisci i od koga dolaze, javnost to treba da zna. Ako je tačno da je razlog kandidatura dr Boška Đukanovića da bude počasni građanin Valjeva, to je sramota da se oko toga spore, jer nema značajnije ličnosti u Valjevu od Boška Đukanovića. To je čovek koji je svima pomogao”, kaže odbornik demokrata Slobodan Pavlović.

Kome smeta kandidatura za počasnog građanina dr Boška Đukanovića?

Nismo uspeli da saznamo da li je tačno da su republički naprednjaci tražili od republičkih socijalista da dr Đukanović „nikako ne sme da dobije zvanje počasnog građanina Valjeva” i da o tome obaveste „svoje, dole u lokalu”. Nismo saznali ni to da li je lider socijalista Ivica Dačić zvao gradonačelnika Stanka Terzića da mu kaže da se „ta tačka sa Đukanovićem odloži na neko vreme”. Nismo uspeli da saznamo ni kakvu ulogu je imao Mihailo Jokić (SNS), da „slučajno dr Đukanović ne dobije to priznanje”.

Ono što znamo, a o tome se dosta govorilo i pisalo, jeste da je poslednjeg dana prošle godine, tačno 31. decembra, vlada Republike Srbije smenila sa mesta direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, prof. dr Boška Đukanovića, bez obrazloženja.

Nakon toga usledio je intervju dr Đukanovića za nedeljnik „Vreme” uz naslov „Njihova Srbija nije moja Srbija”. Taj intervju počinje rečenicom: „Imamo najboljeg i genijalnog premijera, koji niti pije, niti puši, niti kocka, a vredan je ko košnica pčela. Ali, ima jedna od Vuka Karadžića, koji je zabeležio narodnu pamet, koja kaže: Dobar konj ima sto mana, a loš samo jednu, ne valja ničemu!“

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 4 sati 38 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...