<p>Predrag Bleki Savić</p> (foto: Đorđe Đoković)
<p>Predrag Bleki Savić</p> (foto: Đorđe Đoković)
24.06.2014, 12:05

Umesto ombudsmana, prazna stolica

č: | fb:

Udruženje građana „Dosta, bre!“ obratilo se valjevskom gradonačelniku Stanku Terziću molbom „za dopuštenje da se u prizemlju zgrade gradskih uprava, na pogodnom i vidljivom mestu, postavi stolica sa natpisom ’Zaštitnik građana’, koja bi građane, ali i nadležne gradske institucije, podsećala na to da Gradu Valjevu nedostaje jedna vitalna institucija“, rekao je danas novinarima Predrag Bleki Savić.

Savić je dodao kako bi u vreme održavanja sednica Gradske skupštine ta stolica bila preneta u salu i postavljena, uz saglasnost odbornika, na pogodnom i vidljivom mestu. Moguće je, takođe, da ta stolica bude postavljena i ispred ulaza u skupštinsku salu. Udruženje građana „Dosta, bre!“ spremno je da „prihvati troškove izrade, postavljanja, prenošenja i održavanja stolice ’zaštitnika građana’“. 

Ukoliko dobiju gradonačelnikovu saglasnost, aktivisti tog udruženja bi svoju ideju „realizovali na prvoj narednoj sednici Skupštine grada“.

Ništa od lex specialisa?

Savić je govorio i o manjkavostima pri formiranju 11 gradskih komisija za procenu štete od majskih poplava, neuređenosti te oblasti od vremena raspada SFRJ, mogućnosti da se poslovi koji već kasne urede najavljenim lex specialisom (od kojeg će se „izgleda odsustati“), što sve podseća na sanaciju posledica „mioničkog zemljotresa“ iz septembra 1998, koje ni posle 16 godina nisu otklonjene.

Pritom je novinarima ponudio odgovor Vukajla Nenadovića, gradskog poverenika za pristup informacijama od javnog značaja, iz kojeg se vidi da „za sada“ organi Grada Valjeva ne poseduju dokumente o rokovima za procenu štete, informaciju o načinu obaveštavanja oštećenih građana i javnosti o konačnoj visini štete, te da nije propisan postupak o korišćenju prava na žalbu građana, a da bi o tim žalbama , na osnovu opštih akata organa Grada Valjeva, bilo nadležno Gradsko veće.

Takođe, na pres konferenciji bilo je reči i o tome da nadležni državni organi „međusobno ne sarađuju“ u postupku overe zdravstvenih knjižica, shodno izmenama propisa od 1. marta, zbog toga što Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja „nije u mogućnosti“ da u skladu sa zakonom „obezbedi tehničke uslove za međusobno povezivanje korisnika podataka“. Zbog toga je sa Poreskom upravom „postignut dogovor“ o načinu na koji će filijale RFZO moći da „proveravaju dokaze o plaćenom doprinosu za period posle 1. marta“.

Beležimo i to da je današnja pres konferencija iz Vojvodinog salona Grand hotela izmešetena u doručkovanicu zbog toga što su pojedini viđeni Valjevci, uz obavezne kibicere, igrali šah uz fruštuk, koji im je taze poslužen!

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 54 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...