Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština (foto: Đorđe Đoković)
08.03.2016, 14:17

Skupštine grada u ovom sazivu više neće biti?

č: | fb:

Sednice Skupštine Grada u ovom sazivu, najverovatnije, više neće biti nakon što je danas propao i drugi pokušaj vladajuće većine da održi sednicu lokalnog parlamenta.

 

"Nadam se da ni jedne jedine sednice više neće biti, završili smo sa zasedanjima, počela je izborna kampanja, idemo u izbore, neće Valjevo više biti talac neodgovornih ljudi", poručio je danas predsednik OO SPS Dragan Jeremić posle još jedne prekinute sednice Skupštine grada zbog nedostatka kvoruma.

„Propao je i poslednji pokušaj da održimo sednicu na kojoj je trebalo da usvojimo i rebalans budžeta Grada nakon što nam je Država refundirala 71,8 miliona dinara, koliko smo potrošili na sanaciji posledica poplava. Trebalo je da se bavimo i programom novoosnovanog preduzeća, koje bi trebalo da bude okosnica razvoja poljoprivrede”, kaže Jeremić. Objašnjava da Grad na računu ima novac za započete infrastrukturne radove, tako da posao do izbora nove vlasti neće stati, ali će sredstva, umesto da budu potrošena, ostati blokirana na računu.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

„Svi se kunu da im je Valjevo na prvom mestu i da rade u interesu grada i građana, a kad to treba da potvrde u Skupštini gde se donose odluke, onda ih nema, imaju važnija posla”, rekao je Jeremić. Na pitanje Kolubarskih.rs da li su socijaliste, sada pred izbore, napustili i izneverili koalicioni partneri sa kojima su bili u vlasti prethodne četiri godine, s obzirom na to da je u sali bilo samo 19 odbornika vladajuće koalicije, što je nedovoljno za kvorum, Jeremić odgovara da su se mnogi "prepakovali", da su izabrali nove koalicione partnere, što nije sporno, ali smatra da je trebalo da ostanu zajedno i na ovom poslednjem skupštinskom zasedanju u ovom sazivu.

Rezime današnje sednice Skupštine grada jeste da skupštinskog zasedanja danas praktično nije ni bilo i pored toga što je trajalo od 10.00 do 13.00 časova. Od 17 tačaka dnevnog reda usvojena je samo jedna, imenovanana je Gradska izborna komisija i to bi bilo sve za ovo osmomartovsko zasedanje. I danas je, poput sednice u petak, zasedanje prekinuto jer nije bilo kvoruma, i ovaj put u sali nisu bili svi odbornici vladajuće koalicije, kao ni odbornici DS, koji nisu želeli da daju kvorum vladajućoj koaliciji koja nije uspela da okupi 26 poslanika. Odbornici SNS ni danas se nisu pojavili na sednici Skupštine grada.

I dok su u skupštinskoj sali na početku sednice od deset časova odbornici opozicije insistirali da se danas dodeli zvanje počasni građanin Valjeva i da se danas izjasne o kandidatima za godišnju nagradu Grada, u holu Gradske uprave “čuvari Gračanice”, predvođeni monahom Antonijem, pevali su pesme o Gračanici. Oni su se jutros okupili ispred Gradske uprave tražeći, uoči skupštinskog zasedanja, od odbornika da zaustave punjenje brane Rovni i tako spreče potapanje manastira valjevska Gračanica, ali i, kako rekoše „katastrofu koja preti Valjevu".

Protest u holu Gradske kuće

Protest u holu Gradske kuće (Foto: Đorđe Đoković)

Nezadovoljni odlukom odbornika, koji nisu glasali za to da se neko od „čuvara Gračanice“ obrati Skupštini, oni su ušli u hol Gradske uprave, gde su, uz prisustvo policije, ostali sve do 13 časova, do prekida sednice Skupštine grada. I za skupštinskom govornicom ponovo su se čula upozorenja da je brana Rovni opasnost za Valjevo i građane i da ne treba dozvoliti punjenje akumulacije.

„Po pitanju brane Rovni smo jasni. Tražimo od Vlade Srbije, od premijera i zamenika premijera, da se izjasne da li Srbiji treba ili ne treba brana Rovni“, kaže Dragan Jeremić uz podsećanje da brana nije valjevski, nego državni projekat, koji je započet pre 30 godina i koji je do sada koštao preko 70 miliona evra. 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...