Brana Rovni (foto: www.stubo-rovni.rs)
Brana Rovni (foto: www.stubo-rovni.rs)
10.03.2016, 16:10

Brana "Rovni" brani Valjevo od poplava

č: | fb:

Vest da je brana "Rovni" "procurela" uz predviđanja da će voda iz akumulacije potopiti Valjevo dominira već nekoliko dana u novinskim naslovima, uz obaveznu podelu javnosti na one koji veruju da nam preti katastrofa i one koji smatraju da su to priče „dokonih i primitivnih“.

Direktor JP „Kolubara“ Miodrag Marković, koje gradi akumulaciju „Stubo-Rovni“, kaže da su priče o „curenju brane“ besmislene i da se radi o nepoznavanju zakona fizike. Objašnjava da su se zbog obilnih padavina pojavile, i to na severnoj strani gde se sporije suše pa su vidljivije, fleke koje imaju efekat „mokrog zida“.

„Čak i da dođe do curenja, što je nemoguće, fleke bi se pojavile pri dnu tela brane, a ne na vrhu“, tvrdi Marković i dodaje da nivo vode u jezeru nije na visini gde su se pojavile fleke, već mnogo niže.

Brana „Rovni“, u koju je do sada uloženo više od 70 miliona evra jedna od najvećih investicija u Srbiji i gradi se od 1988. Planirano je da će vodom snabdevati više od 200.000 stanovnika.

Vernici okupljeni oko sajta „Istinoljublje“, koji se protive izgradnji brane „Rovni“, traže da akumulacija bude ispražnjena i upozoravaju da će vrlo brzo biti potopljena crkva Svetog Arhangela Mihaila ili poznatija kao valjevska Gračanica, uz tvrdnju da brana popoušta pod pritiskom vode. Oni kao dokaz za svoje tvrdnje navode fleke koje su vidljive na brani i porede ih sa flekama koje su se pojavile 1976. godine na Teton brani u Ajdahu SAD, koja je posle toga pukla.

Valjevska Gračanica

Valjevska Gračanica (Foto: TV Valjevo plus)

Za razliku od vernika koji upozoravaju da nam od brane „Rovni“ preti opasnost, direktor JP „Kolubara“ Miodrag Marković poručuje da nas brana čuva, posebno u vreme obilnih padavina, kao što je to bilo ovih dana. „I umesto da govorimo o tome, kako u Valjevu nije bilo polava zahvaljujući brani, mi se bavimo nekakvim flekama i curenjima brane“, kaže Miodrag Marković.

Nakon kiše, a pre dva dana je palo blizu 30 litara po kvadratnom metru, dotok vode u akumulaciju bio je čak 370.000 litara vode u sekundi. „Da zatvarači na brani nisu spušteni i da je ta ogromna količina vode stigla u Kolubaru, Valjevo i sva mesta nizvodno bila bi pod vodom, poput nedavno Lučana, i imali bismo veću poplavu nego u maju pre dve godine“, kaže Marković. On dodaje da u jezeru trenutno ima 12,5 miliona kubika vode i da bi se napunilo, a ima prostora za još 38 miliona kubika, kiša bi trebalo da pada mesecima.

Direktor JP „Kolubara“ Miodrag Marković objašnjava da na brani postoji merna stanica koja je povezana sa HMZS, tako da će, ukoliko budu najavljene obilnije padavine, reagovati dizanjem zatvarača, kako bi akumulacija mogla da primi nove količine padavina.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 57 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara