Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
24.06.2014, 12:39

Većnici usvojili prvi rebalans budžeta

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je prvi rebalans budžeta Valjeva u iznosu od 127,44 miliona dinara a o tome će se izjašnjavati odbornici na sednici Skupštine grada 2. jula. Rebalansom budžeta gradska vlast pokušava da obezbedi novac za sanaciju šteta nastalih nakon poplava i klizišta, pre svega za plaćanje već obavljenih radova i za sanaciju desetak najznačajnijih putnih pravaca u selima valjevskog kraja.

- Mi se nalazimo u iznuđenouj situaciji. S jedne strane imamo veliki pritisak meštana iz ugroženih sela da ne mogu da obavljaju osnovne poslove zbog prekinutih komunikacija. S druge strane još uve nije donet državni program, čekamo njegovo usvajanje i sprovođenje i od tog programa u znatnoj meri zavisi način i finansiranje sanacije, pre svega infrastrukture i puteva. Oko 300 miliona dinara je procenjena šteta na infrastrukturi,  a za hitne radove na putevima iz gradskog budžeta možemo izdvojiti oko 127 miliona dinara. Međutim za sanaciju šteta na stambenim i privrednim objektima, nameštaju i štete u poljoprivredi, lokalne samouprave nemaju ovlašćenje da preduzimaju bilo kakve korake. Zato čekamo donošenje i sprovođenje državnog programa – kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Sanaciju će, zapravo, raditi država, mi ćemo samo normalizovati život.

On je podsetio da je u nadležnosti preduzeća „Putevi Srbije“ saniranje šteta na svim putevima, od magistralnih, preko regionalnih do seoskih puteva. S obzirom na to da do danas nije rađena sanacija ni magistralnih puteva, pitanje je kada će doći na red regionalni i lokalni putevi i šta gradska vlast može činiti do tada.

- Ako budemo čekali da „Putevi Srbije“ počnu radove, dugo ćemo čekati. Imamo i dodatni problem  jer se u znatnoj meri oštećuju lokalni putevi, koji nisu stradali u poplavama i klizištima, ali se koriste kao alternativne saobraćajnice. Nama će kasnije trebati novac i za sanaciju tih puteva – kaže Kovač.

Ljiljana Mitrović i Žarko Kovač

Ljiljana Mitrović i Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Hitna sanacija?

Novac za hitnu sanaciju šteta biće obezbeđen tako što će se umanjiti iznos sredstava  za nastavak radova na školi u Brđanima, Domu vojske, za organizaciju Tešnjarskih večeri, reciklažno dvorište, robne rezerve, a  biće smanjen iznos za javne radove i za izgradnju hrama.

Gradski većnici  danas  su usvojili i program hitne sanacije objekata infrastrukture i vodotokova, u koje će biti uloženo 127 miliona dinara. Većniik Milojko Pantić smatra da iz programa uz reč sanacija treba izbaciti  hitna, jer je ovde reč o sanaciji.

- Da je hitna, mnogo toga bilo bi sanirano u prvih nekoliko dana nakon poplava i klizišta. Ova sanacija će trajati nekoliko meseci, pa čak i nekoliko godina, tako da ona ne može biti hitna, kao što je naznačeno u programu - smatra član Gradskog veća Milojko Pantić.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 6 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...