Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
29.03.2016, 07:01

Premijer o radnim mestima, investicijama i obilasku Valjeva

č: | fb:

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je prvi put bio u Valjevu, za protekle četiri godine, otkad su naprednjaci na vlasti. Prvo je otvorio ambulantu u Divcima, koja je koštala 9,5 miliona dinara, potom je prisustvovao potpisivanju ugovora vrednom 19 miliona dinara za rekonstrukciju Medicinske škole. Sve ukupno, premijer je prvi put u naš grad došao zbog dve investicije za koje je novac obezbeđen iz evropskih fondova preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ukupne vrednosti 28,5 miliona dinara ili 250.000 evra.

Bila je to prilika da pitam premijera koliko je Vlada Srbije otvorila novih radnih mesta u Valjevu i koliko je dovela investitora u naš grad, navodeći primer Vranja gde je Vlada Srbije uložila 15 miliona evra u fabriku Geox i Jagodinu gde je Vlada Srbije sa osam miliona evra pomogla otvaranje fabrike Vibak. Premijer ne navodi investitore, ali odgovara da je Vlada Srbije mnogo uložila u „Krušik“.

„Krušik je bio pred nestajanjem i propadanjem, a danas je sve sem pred propadanjem. Mislim da smo mnogo uložili u infrastrukturu, u puteve, u brane, u nasipe, u škole i u bolnice. Dovodićemo i investitore. Ne možete svuda svakoga ni da dovedete. Mislim da smo dosta uradili i mislim da možemo mnogo više da uradimo“, odgovorio je premijer. Dodao je da će ponovo doći u Valjevo i da će posetiti „Krušik“.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Na ponovljeno pitanje, koliko je novih radnih mesta Vlada Srbije otvorila za četiri godine u Valjevu, premijer Vučić kaže da ne zna tačan broj. „Nemojte sad tačno da me pitate, ali bez sumnje otvorili smo nekoliko stotina“, kaže Vučić ne precizirajući gde su otvorena radna mesta.

Premijer Srbije objašnjava da treba, pre svega, da razvijemo preduzetnički duh i da omogućimo uslove, naglašavajući da ne živimo više u socijalističkom samoupravljanju i da ne treba da zvonimo nekome na vrata da mu kažemo – dođi ovde. Premijer zaključuje da je „važno da nam niko ne kaže da smo nekome smetali i da nekome nismo dali da se bavi privatnim poslom i preduzetništvom“.

Vučić nije odgovorio zašto je “zvonio na vrata i govorio dođi“ u Vranje, Jagodinu i u ostale gradove u Srbiji gde je otvarao fabrike u koje je država investirala milione evra i zapošljavala radnike, ali ne i u Valjevo.


Zašto je premijer Srbije zaobilazio Valjevo?

 

Jedno od pitanja novinara za premijera Aleksandra Vučića bilo je, zašto četiri godine nije dolazio u Valjevo, nego to čini sada u izbornoj kampanji. „Ja uopšte nisam došao u izbornu kampanju i neću ni da dođem u izbornoj kampanji u Valjevo. Doćiću još jednom u 'Krušik'. Pa ne mogu ja sva mesta da posetim. Obišao sam više mesta kao predsednik Vlade, nego što su to činili svi premijeri od 1945. na ovamo. Pa ako vam je to malo“, odgovara premijer.

Na ponovljeno pitanje, ali zašto u Valjevo nije došao, Vučić kaže: „Pa otkuda znam. Zato što sam išao u neko drugo mesto“ i dodaje: „Evo, sad ću u Valjevo doći dva puta za deset dana i oba puta poslom premijerskim, a ne izbornim poslom. Kao što ste videli danas nisam ni jednu reč o politici hteo da govorim, niti me to zanima. Ali, ja znam da Vi tražite nešto negativno, ne možete da pronađete i zato sa punim osmehom ponavljam da svi premijeri zajedno nisu obišli mesta u Srbiji koliko sam ja za nepune dve godine“, zaključuje Aleksandar Vučić.

Ostaje gorak ukus da je premijer za 700 dana uspeo da obiđe skoro celu Srbiju, a pri tom nije došao u grad, koji je jedan od 29 centara upravnog okruga, i jedan od 26 koji ima status grada.

 

Pitanja novinara nisu bila planirana u Valjevu, nego u Koceljevi

 

Ipak je izbegnut presedan. Protokolom nije bila planirana konferencija za novinare u Valjevu. Na moje pitanje gde će biti izjava za medije Aleksandar Vučić je rekao - u Koceljevi. Bila sam iznenađena da neko ko dođe u Valjevo premijerskim poslom izbegne da se obrati valjevskim novinarima, uz poruku da će to učiniti u Koceljevi, gde odlazi posle Valjeva. Na moju primedbu, dok smo išli hodnikom Medicinske škole, da nema smisla da valjevski novinari putuju u Koceljevu ne bi li dobili izjavu od premijera, sprečio je presedan obrativši se svom protokolu: „Moram da dam izjavu novinarima, ali samo novinarima iz Valjeva“.

 

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 11 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...