Gradska izborna komisija (foto: Đorđe Đoković)
Gradska izborna komisija (foto: Đorđe Đoković)
08.04.2016, 11:39

GIK odbio zajedničku listu Pokreta za Valjevo i DSS

č: | fb:

U ponoć ističe rok za predaju odborničkih lista za lokalne izbore raspisane za 24. april. Gradska izborna komisija (GIK) do sada je proglasila pet lista - koalicije oko SNS, SPS i DS, GG Radnički pokret i UG Pobeda. Najavljivane su i liste SRS, koalicija Pokret za Valjevo – Gradski odbor DSS, odnosno Dveri i Zavetnici.

GIK je odbio listu Pokreta za Valjevo i DSS zbog toga što prema važećim propisima ne mogu se praviti koalicije političkih stranaka i grupa građana. Na podnosiocima te liste je da se do ponoći usaglase i odluče mogu li, i na koji na čin, o tome kako će se lista zvati. Na stranu suštinsko pitanje, koji je to interes, osim muke kako preskočiti izborni cenzus od pet odsto izašlih građana na izbore 24. aprila, udružilo zaklete evropejce (PzV) i još tvrđe evroskeptike (DSS predsednice Sande Rašković Ivić).

Iz sličnih razloga, saznajemo, nema ni zajedničke liste Dveri, koji su registrovani kao politička partija i Zavetnika, registrovanih kao grupa građana. Uostalom, sličan problem imao je i SNS, koji je prvi predao listu i na glasačkom listiću imaće broj 1, jer je pod okrilje primio i grupe građana Izvorni DSS Andreje Mladenovića, odnosno Za Valjevo (deo otcepljenog SPO, koji je u dosadašnjoj vlasti bio uz SPS, a sada je sa SNS). Problem je rešen tako što su svi postali naprednjaci!

SRS je, ako je verovatni advokatu Veranu Paniću, poslaničkom kandidatu i predsedniku Okružnog odbora stranke, imao problem da nije mogao da dobije službenike za overu potpisa podrške punoletnih građana iz Gradske uprave. „Iako smo se prvi javili u Gradsku upravu, rečeno nam je da moramo čekati šest dana dok posao ne obave stranke na vlasti, pa smo jedini potpise podrške overavali u Osnovnom sudu, što povlači dodatni trošak“, rekao je Panić na nedavnom mitingu SRS u Valjevu na kojem je govorio i lider te stranke Vojislav Šešelj.

Kako bilo, u ponoć će se znati koliko će lista biti na lokalnim izborima 24. aprila u Valjevu, a GIK će zbirnu izbornu listu objaviti u zakonskom roku.

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 6 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara