Karađorđeva (foto: Đorđe Đoković)
Karađorđeva (foto: Đorđe Đoković)
15.04.2016, 12:07

Za izbore u Valjevu trenutno osam lista

č: | fb:

Na zbirnoj izbornoj listi za lokalne izbore 24. aprila u Valjevu trenutno se nalazi osam odborničkih lista, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji Gradske izborne komisije (GIK). Presudom Upravnog suda Srbije u Beogradu podnosiocima liste Dveri ostavljeno je 48 sati da za 17 odborničkih kandidata skupe najmanje 510 novih potpisa podrške punoletnih građana s obzirom na to da podneti potpisi ne važe jer je uz Dveri bilo dodat i slogan Nova snaga Srbije, što zakonski nije dopustivo iako, smatraju u GIK, to ne dovodi u zabludu birače ali se „odluke Upravnog suda ne mogu tumačiti već se moraju sprovoditi“,

Lista Pokret za Valjevo i Demokratski srećnu Srbiju, odlukom Upravnog suda, prihvaćena je, pa će na listiću, biti pod brojem 6.

„Upravni sud je poništio odluke GIK-a o odbijanju liste Pokreta i prihvatanju liste Dveri, pa su za sada na listiću 1. SNS sa koalicionim partnerima, 2. DS sa koalicionim partnerima, 3. SPS sa koalicionim partnerima, 4. Radnički pokret Valjeva, 5. UG Pobeda, 6. Pokret za Valjevo i Demokratski srećnu Srbiju, 7. Pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića i 8. Srpska radikalna stranka“, rekao je novinarima Vladan Jerinić, predsednik GIK-a.

Gradska izborna komisija

Gradska izborna komisija (Foto: www.valjevo.rs)

Ni Jerinić, ni Aleksandar Janković, sekretar GIK-a (zamenik predsednika Milutin Marković nije se oglašavao), nisu mogli da odgovore na pojedina pitanja izveštača braneći se time da bi ti odgovori eventualno zadirali u favorizovanje jednih, odnosno odmaganje drugim učesnicima izbora. Uveravali su da je u GIK-u postojala dobra volja da se pomogne svima jer je interes bio da o rezultatima izbora odlučuju građani 24. aprila, a ne GIK na svojim sednicama pre izbora. Priznali su da je pri donošenju pojedinih odluka bilo glasanja i preglasavanja ne sporeći pritom da je u GIK- bilo i članova koji nisu pravnici po obrazovanju.

Jerinić je, bez namere da komentariše poruke sa nedavne pres konferencije Pokreta za Valjevo, odgovarajući na pitanja, rekao da njega niko, pa ni UG Pobeda, nije ucenjivao ni na koji način, dok Janković i nije bio tako decidan. Po našem sudu, nedovoljno uverljiva bila su i objašnjenja zbog čega je koaliciji oko SNS dozvoljeno da u hodu, u GIK-u, otklanja ozbiljne propuste prilikom podnošenja liste, dok je Pokret za Valjevo izgleda bio manje kooperativan i želeo da pravnike uči pravu!

Kako bilo na listama je, sa zada 289 odborničkih kandidata za 51 mesto u budućem sazivu Gradske skupštine. Na biračkom spisku su 79.532 punoletna građanina sa pravom glasa. Toliko će biti štampano i glasačkih listića uz još 80 rezervnih shodno zakonskim odredbama.

 

Žalbe i krivične prijave

 

Odbornički kandidat Ljubomir Bradić iz Pobede sms porukom najavio je žalbu Upravnom sudu zbog proglašenja liste Pokret za Valjevo i Demokratski srećnu Srbiju smatrajući da je povređen zakon koji mora biti isti za sve. Takođe je najavio i krivičnu prijavu protiv Aleksandra Jankovića, sekretara GIK-a, za neimenovano krivično delo. Ostaje da se vidi da li će ovo uticati na dalje prolongiranje rokova za proglašavanje zbirne izborne liste i štampanje glasačkih listića ili će se, eventualno, morati na upravni spor, koji može da traje i nekoliko meseci. Bradićeva tužba oborila je listu Dveri zbog slogana uz ime Nova snaga Srbije, što, navodno asocira na grupu građana, koja ne može biti u koalicji sa političkom strankom.

Pored Jerinića (SPS) i Markovića (SNS), u GIK-u su još Darko Kostić (SPS), Goran Radojičić (SPS), Gordana Dikanović (DS), Vojislav Džoković (SNS), Tomislav Tomić (SNS), Zoran Selaković (Pobeda), Goran Lučić (DSS), Živadin Ninković (PUPS-SDPS) i Mirko Milinković (Valjevski pokreti) birani po stranačkoj pripadnosti. Svi članovi imaju i zamenike, a svaki učesnik izbora dodatno dobija i članove u tzv. proširenom sastavu GIK-a. Uzdajući se u to da poznajemo većinu članova, utisak je da su pravnici ipak u manjini. Otuda, uz naglašenu političku ostrašćenost pojedinaca, i odluke donošene pregasavanjem, pa se dolazilo i u situaciju da ishod bude 6:6 jer je 10 članova uz predsednika GIK-a i njegovog zamenika. Janković (SPS) je sekretar Gradske izborne komisije.

Kako bilo, izgleda da su izborni propisi nedorečeni u pojedinim segmentima o čemu svedoče ne samo dileme GIK-a u Valjevu već i pojedine odluke RIK-a, pa ni Upravnom sudu, koji je zatrpan predmetima radio danonoćno, nije bilo lako o čemu svedoči i probijanje zakonskih odredaba za donošenje odluka, što je, ipak, nedopustivo.

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 20 sati 8 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara