Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
02.05.2016, 08:13

Uskršnji i prvomajski odmor na Divčibarama

č: | fb:

Uskršnji i prvomajski odmor na Divčibarama, uključujući i prvomajski uranak, pokvarili su kiša i loše vreme. Otuda nikada manje gostiju za prvomajske praznike na Divčibarama kao ove godine. Procena je da ih je bilo nekoliko stotina, a najviše u vikendicama i apartmanima koje su zakupili za uskršnje i prvomajske praznike i, kako mi je nekoliko njih reklo, ne da bi roštiljali, nego da bi se odmarali i šetali!

Divčibare

Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

Turisti na Divčibarama

Turisti na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Bilo je i onih koji su dan ranije, u subotu kada nije padala kiša, roštiljali, šetali se i, po prvi put, uživali u panoramskoj vožnji žičarom na ski stazi Crni vrh, koju je organizovalo "Divčibare SKI RESORT-a", koje upravlja ski stazom.

Panoramska vožnja žičarom

Panoramska vožnja žičarom (Foto: Kolubarske.rs)

Žičara Crni vrh

Žičara Crni vrh (Foto: Kolubarske.rs)

U subotu je za samo nekoliko časova prodato oko 100 karata za panoramsku vožnju, a u razgledanju Divčibara, vozeći se žičarom, uživali su pretežno mlađi posetioci. Većini je to bila prva vožnja žičarom tako da je bilo uzbudljivo, dok su skijaši rekli da „nisu imali predstavu da su Divčibare tako lepe i da se vidi čak i jezero“, jer zimi na to ne obraćaju pažnju.

Nažalost panoramske vožnje nije bilo u nedelju zbog kiše i lošeg vremena, a sudeći po prognozi ni narednih dana neće biti organizovana. Iz "Divčibare SKI RESORT-a" najavljuju da će panoramska vožnja žičarom biti organizovane tokom leta, svakodnevno od 10 do 16 časova.

 

Obeležene staze, sledi rasveta i asfaltiranje dve ulice

 

Šetačima su dobro došli putokazi kojima su obeležene pešačke staze na Divčibarama. Gradska direkcija je nedavno, na predlog Udruženja Divčibare, postavila table kojima su obeležene uređene pešačke staze. Četiri vode iz centra prema divčibarskim vrhovima, dok jedna staza vodi ka vodopadu, koja je takođe obeležena. Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić je najavio da će pešačke staze na Divčibarama biti ucrtane u turističke karte, uskoro će biti urađena biciklističke staza, kao i staze prema Lastri i Ravnoj Gori.

Table pešačke staze

Table pešačke staze (Foto: ĐorđeĐoković)

Nakon asfaltiranja glavne divčibarske ulice i, konačno, izgradnje trotoara, u planu su i radovi na javnoj rasveti. Jeremić kaže da bi ti radovi trebalo da počnu već u maju, a nakon toga sledi asfaltiranje ulica do ski staze i prema Ljutom kršu.

Dragan Jeremić je najavio da će do sredine maja na Divčibarama biti instalirana meteorološka stanica, zahavaljujući kojoj će se znati temperatura i visina snega, što će biti od posebnog značaja u zimskoj sezoni kada će u vremenskoj prognozi biti saopštavana, uz Zlatibor i Kopaonik, i visina snega na Divčibarama. 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 15 sati 53 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 15 sati 54 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...