Helikopter na aerodromu Divci (foto: Đorđe Đoković)
Helikopter na aerodromu Divci (foto: Đorđe Đoković)
26.05.2016, 15:33

Nikolić i Diković u Divcima na vojnoj vežbi

č: | fb:

Na aerodromu Divci danas  je izveden deo komandno-taktičke vežbe snaga Vojske Srbije za reagovanje, pod nazivom "Morava 2016", kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i načelnik General štaba VS Ljubiša Diković.

Nikolić i Diković na aerodromu Divci

Nikolić i Diković na aerodromu Divci (Foto: Kolubarske.rs)

U vežbi, koja je počela na osnovu naređenja predsednika Republike i odobrenja ministra odbrane, učestvuju različite jedinice, koje izvršavaju zadatke iz prve i treće misije, što podrazumeva odbranu Srbije od napada, kao i pomoć civilnim vlastima u slučaju elementarnih nepogoda i kriznih situacija.

Vojna vežba na aerodromu Divci

Vojna vežba na aerodromu Divci (Foto: Đorđe Đoković)

Vojna vežba na aerodromu Divci

Vojna vežba na aerodromu Divci (Foto: Đorđe Đoković)

Vojna vežba na aerodromu Divci

Vojna vežba na aerodromu Divci (Foto: Đorđe Đoković)

Potpukovnik Miroslav Zečević, komandant 890 mešovite helikopterske eskadrile objašnjava da je helikopterska eskadrila dislocirala deo svog sastava i tehnike na aerodrom Dovci odakle izvršava zadatke u okviru vojne vežbe. Na aerodrom Divci sleteli su helikopteri Gazela, HO 45, HT 40 i Mi 8.

„Vežbamo prvu i treću misiju. Prva misija podrazumeva naše operativne sposobnosti u direktnoj odbrani zemlje, vazduhoplovnoj podršci kopnenoj vojsci i specijalnoj brigadi, dok treća misija podrazumeva odgovor nevojnim petnjama poput elementarnih nepogoda, kao što su bile poplave pre dve godine. Osim što pokazujemo naše sposobnosti, u vežbi učestvuje i nekoliko mlađih pilota koje uvodimo u zadatke i koji će kroz ovu vežbu steći potrebno iskustvo kako bi uskoro oni preuzeli vođenje jedinice i bili perjanica u izvršavanju zadataka“, rekao je za Kolubarske.rs potpukovnik Miroslav Zečević.

Darija Ranković i Miroslav Zečević

Darija Ranković i Miroslav Zečević (Foto: Đorđe Đoković)

Aerodrom Divci nije samo sportski aerodrom, nego je pogodan i za vojne vežbe.

Na naše pitanje zbog čega je aerodrom Divci izabran za deo vojne vežbe „Morava 2016", Zečević kaže iz više razloga. „Prvo, to je u okviru naređenja, ali za Divce nas veže duga sadranja. Ovde se osećamo kao svoj među svojima. A sa druge strane pruža nam velike mogućnosti, od smeštaja do taktičkih za izvršavanje zadataka na planinskom terenu, za sletanje na ograničene i terene visokih nadmorskih visina. Tako da Divci predstavljaju odličan logistički centar. Zahvalni smo rukovodstvu aerodroma Divci i meštanima koji su nas prihvatili. I na taj način dokazujemo da smo uz svoj narod i da su vojska i narod zapravo jedno“, rekao je potpukovnik Miroslav Zečević, komandant 890 mešovite helikopterske eskadrile.

Vojna vežba na aerodromu Divci

Vojna vežba na aerodromu Divci (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 13 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...