Konstitutivna sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Konstitutivna sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
31.05.2016, 11:28

Valjevo novu vlast dobija do kraja nedelje

č: | fb:

„Valjevo bi novu vlast trebalo da dobije uskoro, do kraja nedelje dobićemo potvrdan odgovor naših stranačkih organa za formiranje koalicije koju smo najavili“, izjavio je predsednik valjevskih naprednjaka Slobodan Gvozdenović, nakon današnje konstitutivne sednice Skupštine grada, na kojoj su verifikovani mandati odbornika, ali ne i izabrano skupštinsko rukovodstvo. 

I pored toga što je izbor predsednika Skupštine grada i njegovog zamenika, kao i postavljenje sekretara parlamenta bilo na dnevnom redu, sednica je prekinuta nakon što su verifikovani mandati 51 odbornika, jer naprednjaci i socijalisti još uvek nisu potpisali koalicioni sporazum.  

Predlažući za skupštinskom govornicom prekid sednice Gvozdenović nije naveo razloge rekavši kratko da će se „o datumu održavanja novog zasedanja dogovoriti u najskorije vreme“.

O razlozima je obavestio novinare objašnjavajući da je razlog prekida sednice vrlo jasan, a to je da treba sačekati odluku novog rukovodstva SNS, koje je izabrano 28. maja. „Sada radimo po novim pravilima, do kraja nedelje dobićemo potvrdan odgovor za koaliciju koju smo najavili, koju će napraviti dve partije koje su dobile najveće poverenje građana“, rekao je Gvozdenović.

Na pitanje novinara zbog čega potvrdan odgovor za formiranje koalicije SNS i SPS od stranačkih organa nije stigao danas, s obzirom na to da je konstitutivna sednica zakazana pre 12 dana, Gvozdenović je kratko odgovorio: „Sve sam vam rekao!“ 

Dragan Jeremić i Slobodan Gvozdenović

Dragan Jeremić i Slobodan Gvozdenović (Foto: Kolubarske.rs)

Nešto jasniji i konkretniji bio je predsednik Okružnog odbora SPS Dragan Jeremić koji tvrdi da nema nikakvih vanrednih okolnosti niti nesuglasica i objašnjava da je konstitutivna sednica Skupštine grada zakazana pre nego što su izabrani novi stranački organi SNS, koji treba da donesu odluku o koaliciji.

„Mi koji smo pregovarali o koaliciji u Valjevu dogovorili smo da sačekamo da novi organi SNS prihvate naš dogovor i kada to bude usvojeno mi ćemo nastaviti razgovore i rad sa Skupštinom”, kaže Jeremić. Dodaje da je bilo nerealno očekivati da će Predsedništvo SNS, koje je u subotu ovlašćeno da odlučuje o koalicijama, odluku o koaliciji u Valjevu doneti za tri dana.   

Gvozdenović negira da koalicioni sporazum nije potpisan zbog toga što postoje podele u SNS i zbog uticaja jake struje koja se oštro protivi koaliciji sa socijalistima zagovarajući tezu da naprednjaci mogu i treba sami da formiraju gradsku vlast.

„Nema nikakvih podela u SNS, uostalom videćete kada budemo glasali, prilikom konstituisanja skupštinske, ali i izvršne vlasti”, kaže Gvozdenović. Odgovarajući na pitanje zbog čega SNS ne formira sama vlast, s obzirom na to da ima većinu u Skupštini, Gvozdenović objašnjava da sami neće formirati vlast jer „politika nisu samo brojke i vlast nije samo prosta većina”.

I Gvozdenović i Jeremić ponavljaju da nisu kadrovi problem, da suština pregovora "nisu funkcije, nisu na prvom mestu, nego je Valjevo na prvom mestu, ali da se moraju poštovati stranačke procedure".

„Imamo obavezu prema onima koji su nas birali i nijednu odluku nećemo doneti na štetu građana, jer radimo u korist Valjeva. Nisu kadrovi kamen spoticanja, naš stav je da što kvalitetniji ljudi dođu na određena mesta”, poručuje Jeremić. Dodaje da „ulaze u novu eru izbora funkcionera kada neće biti političkih postavljenja” i naglašava da je sada veći problem i izazov pronaći dobre i kvalitetne ljude.

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 4 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...