Berba malina (foto: Đorđe Đoković)
Berba malina (foto: Đorđe Đoković)
08.06.2016, 14:14

Kilogram maline 150 – 165 dinara

č: | fb:

Počela je berba maline u valjevskom malinogorju, rod je solidan, a cena se na počecima kampanje otkupa kreće od 150 do 165 dinara za kilogram. Kako su Kolubarskim.rs danas rekli proizvođači iz nekoliko sela u okolini Valjeva i Osečine za berbu je stigala malina u zasadima na nadmorskoj visini između 600 i 800 metara.

U Podgorini, sa centrima Osečina i Pecka, kilogram se plaća 150 dinara, dok je cena u pojedinim valjevskim selima oko 165 dinara. Proizvođači očekuju da će cena rasti u danima koji dolaze, posebno kada počne breba u malinjacima na većim nadmorskim visinama, gde je rod kvalitetniji i izdašniji.

Uz domaće otkupljivače pojavljuju se i trgovci iz okoline Šapca, Loznice, Krupnja i Ljubovije, koji, da bi ušli u tržišnu utakmicu, po običaju plaćaju više. Proizvođačima se novac isplaćuje svakodnevno, odmah po preuzimanju roda, ukoliko su otkupljivači van ovoga područja, dok su zadruge i firme koje se bave preradom maline iz Valjeva i Osečine deo novca ranije avansirale kroz nabavku sadnog materijala, đubriva i sredstava za zaštitu.

Prema poslednjem popisu, u okolini Valjeva i Osečine bilo je oko 500 hektara pod malinom, dok su procene stručnjaka da se valjevsko malinogorje posle toga uvećalo za oko 30 odsto zahvaljujući novim zasadima po selima.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 18 sati 25 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara