28.06.2014, 11:30

Prvi valjevski gimnazijalci

č: | fb:

Iz štampe je izašla knjiga „Prvi valjevski gimnazijalci 1869-1894“, zajedničko izdanje ID „Kolubara“ i Fondacije Valjevske gimnazije. Autor Zdravko Ranković nastojao je da otkloni do sada najveću nepoznanicu u istoriji te škole o njenim đacima iz prve dve i po decenije postojanja.

Pored učeničkih imena, sabranih iz raznorodnih izvora, obuhvaćena su i imena svih đaka iz najstarijeg školskog izveštaja za 1894-95. godinu. Nastojanja da se o svakom učeniku da po neki biografski podatak dala su delimičan rezultat, u mnogim slučajevima i preskroman.

Među njima su i Brana Petronijević, Draga Stefanović Spasić, Nikolaj Velimirović, Sreten Vukosavljević, Ljuba Pavlović, Dragomir Glišić, Grgur Jakšić, Stanka Ž. Glišić...

Sadržinu knjige na 144 strane čini i popis valjevskog gimnazijskog nastavnog osoblja u razdoblju 1869-1894. sveden na elementarne podatke o svakom od njih.

Između ta dva imenoslova, učeničkog i nastavničkog, nalaze se dva poglavlja, koja svedoče o onovremenom radu Valjevske gimnazije, atmosferi koja je u školi vladala, tegobama sa kojima se suočavala.

Korice za knjigu uradila je dizajnerka Marija Milutinović, nekadašnja valjevska gimnazijalka, koja sada živi i radi u Parizu. Štampala ju je Štamparija „Topalović“ iz Valjeva u tiražu od 300 primeraka. Prvu promociju doživeće večeras u Centru za kulturu na tradicionalnoj završnoj gimnazijskoj  svečanosti povodom kraja još jedne školske godine.

Knjiga „Valjevski gimnazijalci 1869-1894“ je 69. knjiga u izdanju ID „Kolubara“.

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 14 sati 47 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 3 komentara