Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2016, 07:11

Nema problema sa vodosnabdevanjem

č: | fb:

U Valjevu nema problema sa snabdevanjem građana vodom za piće ni u ovim letnjim mesecima, kada se iz dana u dan beleže visoke temperature vazduha, uz potrošnju od preko 500 litara vode. Iz Gradskog vodovoda poručuju da je vodosnabdevanje redovno i da jedino ima problema u selima Mrčić i Paune. Međutim, upozoravaju da je već nekoliko dana povećana potrošnja vode i to najčešće u kasnim popodnevnim i večernjim satima.

„Potrošnja vode je povećana zbog visoke temperature. Trenuto se do krajnih korisnika distribuira preko 500 litara vode u sekundi, ali nakon 18 časova dolazi do naglog povećanja potrošnje što je znak da građani zalivaju bašte i da se voda neracionalno troši. U tom periodu potrošnja je i preko 600 litara, a problem je to što se taj trend nastavlja i tokom noći iako bi trebalo očekivati suprotno. Inače, dotok vode sa dva izvorišta Gradac i Paklje je 400 litara u sekundi, a pošto se troši više nego što dolazi sirove vode i ako se taj trend nastavi narednih dana može biti i većih problema. Zato apelujemo na potrošače da racionalno troše vodu da bismo je svi imali“, kaže Dragan Živanović, tehnički direktor u JKP „Vodovod“.

 

S obzirom na to da meteorlozi najavljuju  narednih dana pad temperature, u Vodovodu se nadaju da će se i situacija sa vodosnabdevanjem stabilizovati i samanjiti potrošnja.

Za razliku od gradskog područja i sela u okolini Valjeva, problem sa redovnim vodosnabdevanjem već godinama imaju meštani sela koji pijaću vodu dobijaju sa seoskih vodovoda „Prskavac“ i „Kukalj“.

„Na seoskom vodovodu 'Prskavac' ima manjih problema dok je na 'Kuklju' situacija ista kao i prošle godine. Kukalj je veliki sistem, dug više od 200 kilometara koji prolazi po nepristupačnom terenu, a kapaciteti vode sa izvorišta Bele vode su ograničeni. Kako bi rešili ovaj problem, u pregovorima smo sa JP 'Kolubara' da se u funkciju pusti fabrika za preradu vode koja je izgrađena na brani 'Stubo – Rovni'. Na taj način bi deo vode iz akumulacionog jezera usmerili prema selima na ovom području što bi poboljšalo vodosnabdevanje. Očekujem da bi do kraja ove ili početkom naredne godine fabrika mogla da proradi jer su preostale da se obave određene formalnosti vezane za tehnički prijem i da se okonča izgradnja još jednog dela cevovoda do prvog rezervoara odakle bi se voda usmerila u postojeći sistem i na taj način distribuirala do domaćinstava” , navodi Dragan Živanović.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 7 sati 14 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 4 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 12 sati 24 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara