Registracija Prijava preko FB
Vreoci (foto: www,valjevo.rs)
Vreoci (foto: www,valjevo.rs)
15.07.2016, 15:13

Od Valjeva do Beograda putovaće se 70 minuta

č: | fb:

Radovi na rekonstrukciji barske pruge na deonici Resnik – Valjevo u dužini od 77,6 kilometara počeli su danas, a finansirani su iz ruskog kredita u iznosu od 80 miliona dolara za modernizaciju srpskih železnica.

Ovo je prva ozbiljnija rekonstrukcija barske pruge nakon četiri decenije, a radove izvodi ruska kompanija „RŽD Internešnl“ i veći broj srpskih firmi.

Deonica Resnik-Valjevo biće završena do Vreoca naredne godine u maju, a zatim od Vreoca do Valjeva u oktobru ili novembru 2017. godine i tada ćemo, kako je najavila potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, od Beograda do Valjeva putovati vozom za 70 minuta.

 

Na svečanosti, koja je organizovana povodom početka radova u stanici Vreoci, Mihajlović je poručila da Vlada Srbije čini sve da vrati ugled srpskim železnicama. “Smatramo da je vrlo važno da Srbija iskoristi svoj položaj i da privreda koristi železniki transport, koji već više od dve godine modernizujemo. Želimo da modernizovan železnički transport bude koridor koji će povezati i Istok i Zapad”, rekla je Mihajlović.

Ministarka je podsetila da su investicije u drumski saobraćaj u Srbiji dostigle oko 3,5 milijarde evra, dok su ulaganja u modernizaciju železnice preko 1,5 milijardi.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović (Foto: www,valjevo.rs)

Danas je potpisan i aneks osnovnog ugovora o ruskom kreditu za modernizaciju srpskih železnica, koji se odnosi na izgradnju tunela i vijadukta na pruzi Stara Pazova – Novi Sad.

Sredstva iz ruskog kredita koriste se ne samo za rekonstrukciju koloseka, već i za nabavku novih vozova.

Ministar-savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji Denis Vladimirovič Kuznedeljev smatra da je relizacija projekta modernizacije srpskih železnica uz pomoć ruskog kredita važan događaj za razvoj ekonomskih i privrednih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije.

Prvi potpredsednik „Ruskih železnica“ Aleksandar Sergejevič Mišarin je podsetio da Ruske železnice realizuju modernizaciju pruge u Republici Srbiji u skladu sa potpisanim međuvladinom sporazumom između Ruske Federacije i Republike Srbije uz podršku Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

 

Svečanom otvaranju radova u železničkoj stanici Vreoci, prisustvovao je i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. „Rekonstrukcija ove deonice je od izuzetnog značaja ne samo za građane Valjeva, već i za privrednike našeg grada. Veoma je važno što su uložena sredstva u rekonstrukciju pruge, a važno će biti da u rekonstrukciji učestvuju i naši izvođači radova“, rekao je Slobodan Gvozdenović.

Deonica Resnik-Valjevo podrazumeva modernizaciju infrastrukture uključujući rekonstrukciju gornjeg sloja koloseka, kontaktne mreže, automatizaciju, a predviđeni su i radovi na uređenju stanične infrastrukture. Brzina kretanja vozova povećaće se sa 50, na 120 kilometara na čas.  

Aktuelno

Slava SNS (foto: valjevo.sns.org.rs)
Najava promena na čelu Gradskog oodbora SNS Pre 6 sati 28 minuta

Slava SNS bez predsednika valjevskih naprednjaka

Predsednik Gradskog odbora SNS Slobodan Gvozdenović, dojučerašnji gradonačelnik Valjeva, nije bio na slavi Srpske napredne stranke. Ali je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji nije član...  · 22 komentara

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
“Valjevski gimnazijalci” Pre 6 sati 30 minuta

Gost online tribine prof. dr Aleksandar Milenković

Valjevska gimnazija, u okviru programa obeležavanja 150 godina postojanja, svakog četvrtka organizuje online tribine "Valjevski gimnazijalci". Gost pete tribine je prof. dr Aleksandar Milenković.

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 9 sati 50 minuta

U Valjevu još 22 osobe zaražene koronom

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 28. oktobra u Valjevu su još 22 osobe zaražene koronavirusom. Nema novozaraženih u Osečini i Ljigu, dok su u Mionici četiri, Ubu tri i u...  · 1 komentar

Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Izmena u tekstu "Korona u školama i firmama" Pre 7 sati 41 minuta

U Tehničkoj školi je jedno, a ne dva odeljenja na onlajn nastavi

U tekstu "Korona u školama i firmama", koji je objavljen u Kolubarskim.rs 28. oktobra pogrešno smo preneli podatak iz tabele Zavoda za javno zdravlje Valjevo o broju odeljenja koja su u izolaciji,...