Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
16.07.2016, 08:03

Efikasno – za dva i po sata 29 tačaka

č: | fb:

Prva radna sednica novog saziva lokalnog parlamenta, nakon konstituisanja skupštinske većine, protekla je bez mnogo rasprave. Odbornici su radili samo dva i po sata i usvojili sve odluke koje su bile predviđene  dnevnim redom, koji je imao 29 tačaka.

Na sednici Skupštine grada, održanoj u petak, odlučeno je da za direktora JP ''Agrorazvoj – valjevske doline'' bude imenovan Bojan Bošković, dok je Zoran Trifunović imenovan za v.d. direktora Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva.

Odbornici su jednoglasno usvojili Plan generalne regulacije za deo naseljenog mesta Gornja Grabovica , odluku o izradi detaljne regulacije za rekonstrukciju i adaptaciju dalekovoda TS Valjevo 1- TS Kosjerić 1, kao i Plan detaljne regulacije za izgradnju kamenoloma u delu naseljenog mesta Zabrdica.

 

''Zeleno svetlo'' dobio je i program o korišćenju novca iz Fonda za zaštitu životne sredine ali uz primedbu odbornika opozicije da ''godinama sredstva iz fonda nisu dobro raspoređena''. Odbornik Tima za Valjevo, koji predvodi DS, Slobodan Pavlović zatražio je informaciju dokle se stiglo sa izgradnjom Regionalne deponije u Kaleniću nakon čega je usvojen zaključak na osnovu kog Gradsko veće u narednom periodu treba da prikupi informacije vezane za izgradnju deponije i na jednoj od narednih sednica ih predoči odbornicima.

Skupštinskom odlukom, Valjevo je dobilo Strategiju upravljanja rizicima grada, prihvaćen je izveštaj o ostvarivanju Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2015., kao i godišnji program zaštite, uređenja i koriščenja poljoprivrednog zemljišta za 2016. godinu.

 

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Đorđe Đoković)

Na sednici su usvojene i odluke o angažovanju eksternog revizora, osnivanju JP ''Agrorazvoj – valjevske doline'', načinima upotrebe simbola grada, izmenjen je i dopunjen Program obnove objekata javne namene u nadležnosti grada, prihvaćen pravilnik o kriterijumima i postupku za dodelu i koriščenje podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

Odlukom odbornika produženo je važenje ugovora o prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju prevoznicima “Evropi – bus” i “Lasti”, a usvojena je i inicijativa taksi prevoznika o promeni izgleda krovne oznake na taksi vozilima.

Usvojena je i odluka o stipendiranju i dodeli sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata zbog toga što novim zakonskim rešenjima dosadašnje fondacije nisu prepoznate kao indirektni korisnici budžetskog sistema.

Sa skupštinske govornice odbornik Pokreta Dosta je bilo Ljubomir Radović zatražio je od gradskog rukovodstva  ''da dostavi podatke o tome koliko je onih, koji su bili stipendisti Grada, po završenom fakultetu zaposleno u lokalnoj upravi  i koliko je njih postavljeno na rukovodeća mesta u javnom sektoru''.

 

Doneta je odluka o maksimalnom broju zaposlenih, data je saglasnost Domu zdravlja za izdavanje poslovnog prostoram kao i odluka da se potraživanja lokalne samouprave prema preduzeću ''DES'' pretvore u osnovni kapital Grada u tom preduzeću.

Na jučerašnoj sednici Valjevo je dobilo i Program razvoja sporta za period 2016 – 2020, a usvojena je i odluka o finansiranju potreba i interesa građana u oblasti sporta uz poruku odbornika opozicije ''da se političari povuku iz sporta ''.

 

Skupštna je imenovala i nove članove nekoliko komisija za budžet i finansije, urbanizam, delatnosti i zaštitu životne sredine, komisije za statutarna pitanja, za predstavke i žalbe, društvene delatnosti i obrazovanje, za selo i poljoprivredu i privredu, Formiran je savet Tešnjarskih večeri, imenovani UO Doma zdravlja, Apoteke, članovi Školskog odbora Poljoprivredne škole sa Domom učenika “Valjevo” , OŠ “Milovan Glišić” i clan UO Predškolske ustanove “Milica Nožica”.

Odbornici su potpisali etički kodeks a predloženo je da to isto urade i gradski funkcioneri. Do kraja ovog meseca odbornici valjevskog parlamenta sastaće se još dva puta 22. i 26. jula, kada će na dnevnom redu biti i prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta.

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 sati 3 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...