Desankin trg (foto: Đorđe Đoković)
Desankin trg (foto: Đorđe Đoković)
26.07.2016, 12:43

Gradska kuća na Desankinom vencu

č: | fb:

Velelepno zdanje iz 1905. godine na Desankinom vencu, u kojem je bila smeštena prva Valjevska banka, biće adaptirano za potrebe Gradske uprave, odnosno u Gradsku kuću, odlučili su odbornisi Skupštine grada. Kako je objašnjeno razlog za takvu odluku je zbog toga što je zgrada prazna, a imajući u vidu lokaciju, arhitektonski izgled i ambijentalnu celinu u kojoj je smeštena ona se može koristiti za ove namene.

 

Radovi će sa 20 milion dinara biti finansirani iz gradske kase, a obezbeđeni su rebalansom ovogodišnjeg budžeta.

"Rekonstrukcijom ove zgrade, Valjevo bi dobilo jedan reprezentativan multifunkcionalan objekat, kojim bi se ponosili svi građani", rekao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić na sednici Skupštine grada u petak, kada je obrazlagao predloga o budućoj nameni objekta.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Predlog nisu podržali odbornici Demokratske stranke smatrajući da postoje važniji poslovi.

Milka Erić Vasiljević navodi da nije sporno da Valjevo ima Gradsku kuću, kao i mnogi drugi gradovi, ali pita "da li je ovo trenutak da se po hitnom postupku radi adaptacija ovog prostora"?

Jeremić odgovara da zgrada mora biti hitno rekonstruisana s obzirom na to da je ugrožena zbog prokišnjavanja, a i temelji su vlažni. "Objekat je star i potrebno je dosta na njemu uraditi da ne bi smo došli u sitaciju kao kada je na krovu zgrade Doma vojske izraslo drvo", kazao je Jeremić.

 

Nakon adaptacije objekta planirano je da u njemu bude formiran multifunkcionalni prostor koji bi se koristio za protokolarne prijeme, sastanke na najvišem nivou, gradske svečanosti, različite kulturne, obrazovne, naučne i druge sadržaje, kniževne večeri, tribine, promocije, predavanja, izložbe i druge namene.

Odbornici DS-a samtraju da "za multifunkcionalnošću nema potrebe i da je dovoljno da bude samo Gradska kuća".

Milka Erić Vasiljević podseća da ovo nije nova ideja, da se radi o jednoj od najlepših zgrada u gradu, ali skreće pažnju da je reč o prostoru koji ne odgovara kvadraturi koja se navodi u predlogu odluke.

"Sama zgrada pripada jednom tipu gradnje i ima unutrašnje stepenište koje zauzima dosta prostora, tako da nisam sigurna da bi se dobio prostor koji je neophodan jednoj Gradskoj kući”, smatra Milka Erić Vasiljević.

Sa druge strane Dragan Jeremić kaže da što se tiče površine postoje određena ograničenja ali je prema njegovim rečima, 350 kvadrata je dovoljno za predviđene namene.

"Već je urađen idejni projekat za rekonstrukciju. Zgrada će biti korišćena za sve ono što je navedeno u odluci i ništa nije preterano napisano. Objekat je inače u vlasništu Grada i niko se nije javio kako bi ga potraživao u postupku restitucije", naveo je Jeremić na sednici Skupštine grada koja je održana u petak.

Međutim na današnjoj sednici lokalnog parlamenta, na kojoj je rebalansom budžeta opredeljeno 20 miliona dinara za adaptaciju tog zdanja, odbornik DS Slobodan Pavlović je upozorio da je, prema njegovim saznanjima, objekat na Desankinom vencu u postupku restitucije. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da on nema saznanja da je u procesu restirtucije, a sve i da jeste "nećemo dozvoliti da zgrada bude ruglo, smetlište i sastajalište narkomana".

Aktuelno

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 12 sati 14 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...  · 3 komentara

 (foto: )
Jubilej Pre 13 sati 12 minuta

Ciklus koncerata za 70 godina MŠ "Živorad Grbić"

Uzbudljivo muzičko putovanje kroz sedam decenija talenta i uspeha očekuje nas u Muzičkoj Školi "Živorad Grbić", koja ove godine slavi značajan jubilej - 70 godina uspešnog rada.