Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
10.08.2016, 07:14

Prvi put zbog Dana grada, drugi put zbog „stručnjaka“

č: | fb:

Među prvim poslovima novog gradskog rukovodstva je izmena Statuta grada, koji je donet u septembru 2008. godine, a prvi pokušaj promene ovog akta je propao u januaru 2013. godine, kada su takođe na vlasti bili naprednjaci i socijalisti, zbog toga što se nisu složili oko promene datuma Dana grada.

 

Manje od dva meseca od dolaska na vlast ista koalicija ponovo predlaže promenu Statuta grada, kako bi povećali broj članova Gradskog veća i kako bi gradonačelnik dobio veća ovlašćenja. Za razliku od pre tri godine kada je vladajuća koalicija predložila da se umesto 20. marta Dan grada proslavlja 15. septembra, taj predlog se ovaj put ne pominje. Tada je to predstavljeno kao najznačajnija promena, međutim koalicioni partneri se nisu saglasili, otuda ni ostale izmene i dopune nisu prošle, pa je Statut grada ostao nepromenjen.

 

Pre tri godine vladajuća koalicija je predlagala da Gradsko veće ima 11 članova, trenutno ih ima devet, dok je sada predlog da Gradsko veće bude prošireno na 13 članova. Kako nezvanično saznajemo, ideja je da se poveća broj članova Gradskog veća kako bi bili „udomljeni“ partijski kadrovi, tako da bi uz tri plaćena, koliko ih sada ima, na stalnom radu bila još četiri člana Gradskog veća.

 

I ove, kao i pre tri, godine naprednjaci i socijalisti su predložili izmene koje se odnose na veća ovlašćenja gradonačelnika, poput da gradonačelnik odlučuje o davanju u zakup stvari u svojini Grada, odlučuje o davanju saglasnosti za davanje u zakup nepokretnih stvari nosiocima prava korišćenja, odlučuje o pribavljanju i otuđenju prevoznih sredstava za potrebe organa Grada, odlučuje o zalaganju pokretnih stvari u svojini Grada, odlučuje o rasporedu službenih zgrada i prostorija za potrebe organa Grada.

 

Novine ove godine, u odnosu na 2013. godinu, jesu predolozi da gradonačelnik može da odlučuje o otuđenju i izdavanju u zakup gradskog građevinskog zemljišta u skladu sa zakonom i usvojenim programom, i odlučuje o zahtevu za otkup stanova u svojini Grada. Takođe, novo je i to da gradonačelnik, osim što postavlja i razrešava pomoćnike gradonačelnika, može da postavlja i razrešava i druge stručnjake za pojedine oblasti u okviru nadležnosti gradonačelnika. I u ovom slučaju je, prema našim saznanjima, ideja da se „udome“ partijski kadrovi s obzirom na to da po Zakonu o lokalnoj samoupravi gradonačelnik može da postavi najviše tri pomoćnika. Prema našim izvorima gradonačelnik Slobodan Gvozdenović namerava da zaposli, pored tri pomoćnika, još desetak „stručnjaka za pojedine oblasti“.

 

Užice i Jagodina imaju 11, Šabac 13 članova Gradskog veća

 

Užice i Šabac usvojili su 2008. godine Statut grada i još uvek nije izmenjen i dopunjen, dok u Jagodini Statut grada datira iz 2012. godine.

U Jagodini, član Statuta koji se odnosi na nadležnosti gradonačelnika sadrži 11 tačaka, Užica i Šapca ima 12 tačaka, dok član Statuta Valjeva iz 2008. godine koji se odnosi na nadležnosti gradonačelnika ima deset tačaka, a ukoliko budu usvojene izmene i dopune imaće 16 tačaka.

 

U članu Statuta koji se odnosi  na nadležnosti gradonačelnika Užica, Šapca i Jagodine, ne piše da gradonačelnik postavlja i razrešava pomoćnike, niti da postavlja „stručnjake za pojedine oblasti“.

 

Gradonačelnici Užica, Šapca i Jagodine imaju sve nadležnosti  koje su planirane izmenama i dopunama Statuta Valjeva, poput da gradonačelnik može da odlučuje o otuđenju i izdavanju u zakup gradskog građevinskog zemljišta, s tim što je u Valjevu naznačeno da to radi u skladu sa poprogramom koji je usvojila Skupština grada.

 

Statutom uređena nadležnost gradonačelnika Užica i Jagodine je i tačka koja glasi – Informiše javnost o svom radu! Te tačke u važećem Statutu Valjeva iz 2008. godine nema, niti je ima u okviru predložene izmene i dopune.

 

Javna rasprava bez javnosti?

 

Komisija za izradu nacrta akta o promeni Statuta grada Valjeva na sednici održanoj 29. jula donela je Odluku o načinu i postupku sprovođenja javne rasprave o nacrtu Odluke o izmenama i dopunama Statuta Valjeva. Po toj Odluci javna rasprava „sprovešće se u trajanju od 15 dana, počev od 1.08. 2016. do 15.08.2016. godine.

 

U Odluci piše da se „nacrt Odluke o izmenama i dopunama Statuta grada Valjeva objavi na oglasnoj tabli organa Grada, oglasnim tablama mesnih zajednica i mesnih kancelarija na teritoriji grada Valjeva, zvaničnom sajtu grada Valjeva, uz poziv organima Grada, političkim strankama, nevladinim organizacijama i građanima da uzmu učešća u javnoj raspravi, tako što svoje primedbe i predloge mogu, u pisanom obliku dostaviti Skupštini grada, kancelarija 106, ili elektronskom poštom“.

Informacija o javnoj raspravi o predloženim izmenama i dopunama Statuta grada nije objavljena u formi vesti i među aktuelnostima na sajtu Grada. Umesto informacije o javnoj raspravi, objavljena je Odluka i to među dokumentima lokalne samouprave, koja se nalaze na osnovnoj liniji sajta u rubrici "dokumenti".

 

Odlukom o javnoj raspravi građani su dobili sanduče za predloge i žalbe koje će dostaviti Skupštini grada. Na taj način će jedan manji broj ljudi biti upoznat sa mogućim predlozima, Skupština grada verovatno neće, dok zainteresovana javnost sigurno neće biti upoznata sa primedbama i sugestijama iz „javne rasprave“.

 

Očigledno, kada je reč o predlogu izmena i dopuna Statuta grada, nema ni javnosti, ni rasprave!

 

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 8 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...