Divčibare (foto: Iulia Mikitenko )
Divčibare (foto: Iulia Mikitenko )
17.08.2016, 11:29

Planinski muzički festival ili MMF

č: | fb:

U napuštenom, a za ovu priliku oživljenom, autokampu "Breza" na Divčibarima održaće se prvi Planinski muzički festival (Mountain music festival – MMF). Otganizatori poručuju da ono što ovaj festival čini drugačijim jeste usmerenost prema svim uzrasnim kategorijama, od dece, preko tinejdžera, do starijih, a to se postiže pratećim aktivnostima.

 

Pod sloganom "Udahni zvuk" Mountain music festival će u subotu od 12.00 časova pokušati da okupi građane svih uzrasnih dobi i da na jedinstven i nesvakidašnji način prisutnima otkrije i približi lepotu planine.

"Smisao muzičkih festivala u poslednje vreme postao je napijanje bez mnogo razmišljanja o kvalitetu muzike koja se sluša. Mi pokušavamo da stvorimo jednu novu priču. Pružamo muzički sadržaj, ali birani muzički sadržaj koji smatramo kvalitetinim, a ne žanrovski opredeljeno", kaže jedan od organizatora MMF-a, Predrag Milovanović. 

On dodaje da je poenta u tome da posetioci festivala na Divčibare dođu namenski na festival, a ne da svrate. "Time postižemo dovođenje određenog broja ljudi iz velikog dela Srbije na planinu i razotkrivamo im njene lepote", kaže Milovanović.

 

Posebnost ovog festivala, navodi Milovanović je u vraćanju starih i pravih vrednosti. "Imamo danas veliki broj festivala u Srbiji i okruženju. Ovaj festival nije neka novost. Poenta je da mi uvodimo porodicu kao bitnu i pozvanu, borimo se za očuvanje nekih temeljnih vrednosti u koje i ona spada zajedno sa edukacijom koja će takođe biti zastupljena, a za koje mislimo da su zapostavljene. Ideja je da ljudima pružimo i ’ono nešto neočekivano’, u smislu nekih stvari u kojima se nikada ranije nisu oprobali, te da ih te stvari inspirišu da počnu nečime od toga da se bave", objašnjava jedan od organizatora MMF-a.

Prirodno je da čovek bude u prirodi, otuda će sva dešavanja biti u autokampu "Breza", a sa druge strane tu lokaciju organizatori su izabrali kako bi festival "bio distanciran od gostiju Divčibara koji za njega nisu zainteresovani te da nikome ne bude nametnut".

Volonteri MMF-a

Volonteri MMF-a (Foto: MMF)

U organizaciji festivala, međutim ne učestvuju samo Valjevci. Od 10. do 20. avgusta na Divčibarima, UG Divčibare organizovalo je međundarodni volonterski kamp čiji su ciljevi priprema i uređenje prostora autokampa "Breza" na kome će se odvijati svi programi MMF-a.

 

Naš sagovornik, jedan od rukovodilaca kampa, Filip Šulović, navodi da na kampu učestvuje osam volontera iz Italije, Španije i Francuske, kao i dva domaća volontera.  Drugi rukovodilac kampa je volonterka iz Španije, koja je na razmeni u Srbiji već šest meseci, Marina Tarus.

Program ovog festivala biće raznovrstan, te će posetioci moći da uživaju u mnogim žanrovima muzike. U programu ovogodišnjeg, prvog MMF- a, imaćete priliku da čujete numere horova "Emanuil" i "VA Cappella" iz Valjeva, ali i bendova Pilot blues band ili Nuur, takođe iz Valjeva, kao i u predstavljanju nekih bendova poput IRIE FM-a, Iskaza ili Rezzedo-a. U pauzama posetioce će zabavljati "DJ alternativa".

 

Od pratećih sadržaja na ovom festivalu, koje organizatori navode kao njegovu posebnost, gosti će imati priliku da se upoznaju sa osnovama joge na "Joga livadici", da se spuste zip – line – om, uživaju u "Gastronomskom kutku" i probaju lokalna i domaća jela i pića, nesvakidašnja za festivale ovog tipa.

Edukacijski cilj festival ispuniće u saradnji sa Istraživačkom stanicom Petnica, uz čiju pomoć će biti organizovane tri tribine „Na pivu s naučnikom“, a čija će se centralna diskusija ticati najaktuelnijih naučno – popularnih tema, ali i u saradnji sa Društvom istraživača „Vladimir Mandić Manda“ iz Valjeva, čiji će astronomi organizovati „Astrovibracije“.

U okviru kampa biće organizovan i „Avantura park“ prilikom koga će posetioci moći da gađaju lukom i strelom, testiraju svoju orijentaciju u prostoru ili se spuštaju speleo – užetom, kao i da se bave zavšnim građevinskim radovima na novoj Osmatračnici. Za najmlađe biće priređene animatorske igrice na Divčibarskom kaleidoskopu.

 Izgradnja O:tvorene osmatračnice

Izgradnja O:tvorene osmatračnice (Foto: MMF)

 

Program festivala počinje u 12 časova i trajaće do 23 časa, a cena ulaznice koja pokriva sve programe iznosi 200 dinara. Oglašavanje organizatora odvijaće se putem sajta www.mmf.rs ili na fejsbuk stranici www.facebook.com/mountainmusicfest.

 

Ovaj festival je još jedan od pokazatelja omladinskog aktivizma u Valjevu i spremnosti koju poseduju mladi Valjevci, ali i mladi iz drugih krajeva Srbije i Evrope, da se okupe oko dobre ideje i omoguće njenu realizaciju. Posebnu pažnju ovaj za festival privlači i kritičko promišljanje mladih o aktuelnim problemima koji zahvataju društvo današnjice i odlučnost da se njima bave i suzbijaju ih na jedan kreativan način.

 

Aktuelno