Slobodan Gvozdenović, Miroslav Pimić i Saša Simić (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović, Miroslav Pimić i Saša Simić (foto: Đorđe Đoković)
23.08.2016, 07:01

Bahati pomoćnici gradonačelnika

č: | fb:

Umesto izvinjenja i priznanja greške, pomoćnici gradonačelnika Valjeva Miroslav Pimić i Saša Simić i član Gradskog veća Andra Savčić traže demanti i prete medijima tužbom zbog teksta objavljenog u Blicu "Političari ostavili decu u nedođiji zbog seoske slave" i u „Kuriru“ pod naslovom "Deca sa smetnjama ostala bez prevoza, jer je vozač vozio funkcionere SNS na slavu". 

 

U informaciji za medije, koju je dostavio Odsek za informisanje i protokol, a potpisuju pomoćnici gradonačelnika Valjeva Miroslav Pimić i Saša Simić i član Gradskog veća Andra Savčić, piše:


Povodom tekstova koji su objavljeni u „Blicu“ pod naslovom „Političari ostavili decu u nedođiji zbog seoske slave“ (autora Predraga Vujanca) i u „Kuriru“ pod naslovom „Deca sa smetnjama ostala bez prevoza, jer je vozač vozio funkcionere SNS na slavu“,  upućen je demanti glavnim i odgovornim urednicima koji su potpisali pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, pomoćnik gradonačelnika Saša Simić i član Gradskog veća Andra Savčić.

Ukoliko se ove redakcije ogluše u objavljivanju demantija, njegovi potpisnici zatražiće zaštitu na sudu. Pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić pokrenuo je disciplinski postupak protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi čijom je nemarnošću došlo do ovog nemilog događaja.

Upućen je demanti sledeće sadržine glavnom i odgovornom uredniku „Blic“, a demanti istovetne sadržine upućen je i glavnom i odgovornom uredniku lista „Kurir“:

Glavnom i odgovornom uredniku  dnevnog lista „Blic“


DEMANTI

Poštovani gospodine dana 20.08.2016.godine u listu Blic na strani 15. objavljen je tekst pod nazivom “Ostavili decu u nedođiji zbog seoske slave“ koji obiluje neistinama i poluistinama, a shodno Zakonu o javnom informisanju čl.15.stav1.(Sl.83/2014) i (85/2015) molimo da objavite naš demanti, pošto javnost treba da bude objektivno, a pre svega istinito informisana.


Po nalogu gradonačelnika grada Valjeva,  dr Slobodana Gvozdenović oformljena je delegacija grada Valjeva, u kojoj su bili pomoćnici gradonačelika Miroslav Pimić i Saša Simić kao i član veća Andra Savčić za odlazak na slavu opštine Koceljeva. Prilikom zahteva za angažovanje vozila 19.08.2016. godine uredno smo dobili putne naloge i uredno smo ispoštovali procedure kao i akta o unutrašnjoj organizaciji lokalne uprave grada Valjeva.

Blagovremeno smo trebovali vozilo po zakonskoj proceduri. Niko iz Gradske uprave, a posebno ne načelnik iste, nije nas obavestio da postoji bilo kakav problem, a da smo obavešteni o bilo kakvom problemu najmanji problem je prestavljala zamena vozila kao i vozača.

Čudno je da se kontaktira vozač koji se nalazi u Koceljevi, dva sata pre odlaska po decu koja su trebala da budu prevezena,  umesto da načelnik uprave kontaktira nekog od pomoćnika i  ovaj problem bi se rešio za dvadeset minuta koliko treba za povratak iz Koceljeve.

Postavlja se opravdano pitanje zašto niko u lancu rukovođenja nije kontaktirao pomoćnike, ali to je već unutrašnje pitanje grada i insistiraćemo na utvrđivanju odgovornosti, s tim da niko neće biti izuzet ma kojoj političkoj opciji pripadao.

Dodatno zbunjuje zašto Vaš novinar nikoga od nas nije kontaktirao jer to podrazumeva načelo profesionalne etike.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju jer želimo  da javnost bude objektivno i blagovremeno informisana jer to nam je zajednička obaveza.


S poštovanjem,

Pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, pomoćnik gradonačelnika Saša Simić i član Gradskog veća Andra Savčić.

 

S obzirom na to da su se pomoćnici gradonačelnika i član gradskog veća odlučili da sa medijima komuniciraju preko "informacije za medije", novinari i javnost ostali su uskraćeni za mnoga pitanja. Otuda zbog "objektivnog, a pre svega istinitog informisanja", Kolubarske.rs pitaju:

 

  • Da li je činjenica, kao što je pisao "Blic", da su "deca iz Dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju ostala u petak bez organizovanog povratka kući jer je vozač Gradske uprave, zadužen za njihov prevoz, bio angažovan da trojicu valjevskih funkcionera, članova SNS, vozi na slavu Opštine Koceljeva"?
  • Zašto se u informaciji za medije, u kojoj priznaju da je "došlo do nemilog događaja", pomoćnici gradonačelnika i član Gradkog veća nisu izvinili deci kojoj je uskraćen prevoz i koja su u ovom slučaju jedino oštećena? 
  • Zašto pomoćnici gradonačelnika i član Gradskog veća traže demanti, kada u Zakonu o javnom informisanju taj pojam ne postoji, nego propisuje da „lice na koje se odnosi informacija ima pravo na odgovor“? 
  • Zašto pomoćnici gradonačelnika i član Gradskog veća prete novinarima tužbom? Zbog čega, kao što je regulisano Zakonom o javnom informisanju, nisu prvo zatražili pravo na odgovor ili, kako oni navode „demanti“, pa tek ukoliko urednici to ne učine, zaprete tužbom?   
  • Zašto se u zahtevu za „demanti“ pozivaju na član 15. stav 1. Zakona o informisanju koji definiše "javni interes u oblasti javnog informisanja", umesto dasepozovu na član 83. koji „licu na koji se odnosi informacija daje pravo na odgovor“. Da li, u ovom slučaju, pomoćnici gradonačelnika i član Gradskog veća misle da su oni javni interes, a ne deca kojima je uskraćen prevoz? Ili ne poznaju zakon na koji su se pozvali?
  • Zašto bi načelnik Gradske uprave "kontaktirao pomoćnike gradonačelnika da rešavaju problem", kada je potpuno prirodno da pozove svog službenika - vozača koji je bio zadužen za prevoz dece i za koga očigledno nije ni znao da su ga pomoćnici gradonačelnika i član Gradskog veća angažovali da ih vozi na slavu? 
  • Zašto je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, a bio je na godišnjem odmoru, na moru, "dao nalog" pomoćnicima i članu Gradskog veća „za odlazak na slavu“, kada po Statutu grada, gradonačelnika u odsustvu menja zamenik gradonačelnika?
  • Zašto delegaciju, koju je „oformio gradonačelnik dr Slobodana Gvozdenović za odlazak na slavu opštine Koceljeva“, čine članovi samo jedne partije, u ovom slučaju SNS, a ne još neke iz vladajuće koalicije? I da li je neopodno da u delegaciji budu dva pomoćnika?
  • Zašto gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, koji se na dan objavljivanja ovog „demantija“ vratio sa godišnjeg odmora, nije pokrenuo disciplinski postupak „protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi čijom je nemarnošću došlo do ovog nemilog događaja.
  • Zašto je i na osnovu kojih ovlašćenja disciplinski postupak pokrenuo pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, koji je i sam akter "nemilog događaja", osim ukoliko time ne želi da svoju odgovornost prebaci na nekog službenika Gradske uprave?

 

 

Nadležnost ili funkcija pomoćnika gradonačelnika utvrđena je Statutom grada Valjeva u članu 70.

 

"U gradskim upravama može se postaviti najviše pet pomoćnika gradonačelnika, izvan unutrašnjih organizacionih jedinica, za pojedine oblasti (ekonomski razvoj, urbanizam, primarna zdravstvena zaštita, zaštita životne sredine, poljoprivreda, socijalna zaštita i dr.)

Pomoćnici gradonačelnika pokreću inicijative, predlažu projekte i sačinjavaju mišljenje u vezi sa pitanjima koja su od značaja za razvoj u oblastima za koje su postavljeni i vrše druge poslove utvrđene aktom o organizaciji gradske uprave.

Pomoćnike gradonačelnika postavlja i razrešava gradonačelnik iz reda lica koja imaju odgovarajući fakultet i drugo potrebno obrazovanje u odnosu na delokrug posla". 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...