Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
06.09.2016, 06:28

Eksterni revizor ponovo ukazuje na iste nepravilnosti

č: | fb:

Eksterni revizor je, nakon što je pregledao finansijski izveštaj Grada Valjeva za 2015. godinu, izrazio mišljenje sa rezervom, što upućuje da je bilo nepravilnosti, a to potvrđuju primedbe navedene u izveštaju.

 

Skoro identične primedbe eksterni revizor je izneo i u izveštajima za 2013. i 2014. godinu, što navodi na zaključak da se nepravilnosti ponavljaju iz godine u godinu ili upućuju na to da nepravilnosti na koje je revizor ukazao prošle i pretprošle godine nisu otklonjene.  

Gradsko rukovodstvo je prošle godine objasnilo da "jesu načinjeni propusti, pre svega u knjigovodstvenom delu, ali to nikako nisu materijalne greške, a još manje zloupotrebe za krivičnu odgovornost".   

 

Prošle godine bile su četiri, ove godine tri primedbe eksternog revizora

 

Eksterni revizor navodi da u finansijskom izveštaju Grada za 2015. nisu obuhvaćeni podaci Direkcije za izgradnju i razvoj Kolubarskog okruga, koja je indirektni budžetski korisnik. Istaknutio je da još uvek nije rešen problem imovine ovog javnog preduzeća, koje se finansira iz gradske kase. Identičnu primedbu eksterni revizor je izneo i prošle godine, nakon što je pregledao finansijski izvešaj za 2014. godinu.

Gradsko rukovodstvo je prošle godine objasnilo da "ova primedba nije novost za gradsko rukovodstvo i da su problemi zasnovani na pogrešnom knjiženju".

 

Revizor dalje u izveštaju za 2015. godinu navodi, da je u poslovnim knjigama, kao vlasništvo Grada, iskazano zemljište na prostoru bivše fabrike "Stefil", koje je u međuvremenu prodato, tako da je u finansijskom izveštaju evidentirano i kao prihod i kao imovina.

Na ovo je ukazano i prošle godine, jedina razlika u odnosu na ovogodišnji je u tome što je, kako navodi eksterni revizor, "do dana ove revizije sastavljen zapisnik komisije za utvrđivanje nabavne vrednosti građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Stefil, kojim su razdvojene parcele i vrednost prodatih od neprodatih parcela i dostavljen je službi računovodstva radi isknjižavanja prodatih parcela".

 

Treća primedba revizora, nakon što je pregledao finansijski izveštaj Valjeva za 2015, se odnosi i na to da Grad u svojim poslovnim knjigama ne vodi osnivačke uloge u javnim preduzećima "Vodovod", "Kolubara" i "Polet", dok se učešće u kapitalu "Toplane" odnosi samo na povećanje osnivačkog kapitala do 2012. godine, ali ne i osnivački kapital uložen posle te godine. Revizor skreće pažnju i na to da učešće u "Vidraku" u poslovnim knjigama Grada iznosi 45,8 miliona dinara, dok je registrovani kapital kod Agencije za privredne registre u iznosu od oko 9,2 miliona dinara.

Sličnu primedbu eksterni revizor je izneo i prošle godine za finansijski izveštaj 2014, gde je da napisano da Grad u svojim poslovnim knjigama ne vodi osnivačke uloge u javnim preduzećima "Kolubara", "Vidrak", " Vodovod", "Toplana", "Polet" i "Radio Valjevo", tako da se ne zna imovina Grada koja je uložena u ta preduzeća.

Prošle godine gradska vlast je objasnila da se ova primedba eksternog revizora odnosi na to što osnivački ulog Grada u kapitalu javnih preduzeća nije iskazan u poslovnim knjigama. "Niko ne spori osnivački ulog i on je u tim javnim preduzećima evidentan, samo nije iskazan u poslovnim knjigama Grada. To jeste greška, ali ne fatalna, i biće ispravljena", poručilo je bivše gradsko rukovodstvo.

 

Eksterni revizor, nakon što je pregledao finansijski izveštaj Valjeva za 2015. godinu, u svom izveštaju skreće pažnju da „evidencija o nepokretnostima nije sveobuhvatna, odnosno nisu u poslovnim knjigama Valjeva unete ulice, putevi, šume i građevinsko zemljište, a koje je upisano kao vlasništvo Grada, utoliko što pojedine parcele, koje su evidentirane u registru Odeljenja za imovinske poslove i opštu upravu, nisu unete u poslovne knjige Grada jer nemaju utvrđenu finansijsku vrednost".

 

Prošle godine o izveštaju na Gradskom veću ni slovo

 

Na sednici Gradskog veća, prošle godine, o izveštaju eksternog revizora o finansijskom poslovanju Grada u 2014. godini nije bilo ni reči. Da li će se to ponoviti i ove godine, tek ćemo videti nakon sednice Gradskog veća koja je u toku, a na dnevnom redu je završni račun budžeta Valjeva za 2015, izvršenje budžeta za prvih šest meseci ove godine, kao i izveštaji o radu javnih preduzeća u 2015. godini.

 

Gradska uprava bez načelnika za finansije skoro četiri godine

 

Odeljenje za finansije Gradske uprave je bez načelnika od kraja 2012. godine. Činjenica je da to odlejenje funkcioniše, radi u skladu sa propisima i redovno su izvršavane sve obaveze prethodne četiri godine bez većih problema. Međutim činjenica je i da je načelnik Odeljenja za finansije važan i potreban, daleko neophodniji od gradskog sekretara, koga je nedavno promovisao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 19 sati 13 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara