Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
09.09.2016, 10:31

"Gradonačelnik se neće kriti iza kišobrana kolektivnog odlučivanja"

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je predlog odluke o izmenama i dopunama Statuta grada Valjeva, o čemu će konačnu odluku doneti odbornici Skupštine grada. "Izmene koje donosi ovaj Statut su veoma male, mogu reći, uslovno rečeno, kozmetičke i odnose se na broj članova Gradskog veća, rekao je predsenik Komisije Mihailo Milutinović.

 

On je istakao da su, prilikom donošenja izmena Statuta, usvojene primedbe koje su izneli članovi opozicije, DS i Pokreta "Dosta je bilo".

"U prvoj varijanti gde je figuriralo da bude 13 članova Gradskog veća, a to je bio samo jedan okvir, koliko ja znam nije bila namera da se popunjava, nego jednostvavno da se stvore preduslovi ukoliko neko ko je kvalitetan i kompetentan u određenoj oblasti želi da se angažuje da imamo zakonske okvire da te ljude možemo angažovati bez novih proceduira, bez menjanja akata i tako dalje..., što mislim da je uputno. Međutim, posle konsultacija najodgovornijih ljudi u gradu došli smo do zaključka da bi, možda, jedno takvo telo bilo preglomazno, da ne bi bilo efikasno i došlo se do činjenice da je ipak taj broj od 11 članova Gradskog veća optimalan, tako da smo na jučerašnjoj sednici uvažili tu činjenicu i opredelili se da broj članova Gradskog veća bude 11", kaže predsednik Komisije za izradu nacrta akta o promeni Statuta

 

Milutinović dodaje da je "ovo jedinstvena prilika da se razjasni jedna stvar oko finansijskih efekata" i objašnjava da "u ovom trenutku Gradsko veće ne košta ni jedan jedini dinar više, nego što je koštalo Gradsko veće u nekim prethodnim  mandatima“.

Mihailo Milutinović

Mihailo Milutinović (Foto: Đorđe Đoković)

Kada je reč o promenama u delu Statuta koje se odnose na ovlašćenja gradonačelnika Mliutinović kaže da su "i tu stvari jasne".

"Postupili smo u skladu sa zakonom. Možemo govoriti o dve stvari -  zakonitosti i celishodnosti. Lično gradonačelnik je na sebe preuzeo zakonsku obavezu i odgovornost, prihvatio je da radi nešto, nije hteo da se krije iza kišobrana kolektivnog odlučivanja, nego ono što mu je zakon dozvolio on je iskoristio, a sve u cilju efikasnosti. Mislim da ćemo sada biri mnogo efikasniji, nećemo morati bespotrebno da čekamo da se donose određene odluke", kaže Milutinović.

Dodaje  da su sve te dluke usko vezane sa programima  i objašnjava: "Kažu da nije bilo programa. Bilo je na sednici 22. jula. Bile su izmene i dopune programa, koje pažljivo čitao skupštinske materijale, uvek može videti da postoje odluke, da postiji jedna vrlo komplikovana procedura koja obavezuje sve ljude koji su zaposleni ovde, da je ispoštuju, tako da nema govora da ima prostora za bilo kakvu zloupotrebu i voluntarizam", rekao je Milutinović na sednici Gradskog veća obrazlažući predlog izmene Statuta grada.

 

Govoreći o motivima zbog čega nova vlast, dva i po meseca od konstituisanja, menja pojedine odredbe Statuta koji je donet 2008. godine, Milutinović kaže da je to zbog usaglašavanja sa zakonima. "Osnovni motiv leži u činjenici da smo mi dužni kao grad, da sve svoje odluke i podzakonske akte uskladimo sa zakonima koji su u međuvremenu stupili na snagu i to je permanentan proces koji smo mi dužni da pratimo. Pre svega zakone o odbrani i javnoj svojino, što smo mi i učinili“,objasnio je članovima Gradskog veća Mihailo Milutinović.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 17 sati 7 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 10 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara