Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština (foto: Đorđe Đoković)
02.07.2014, 14:16

Nema ni kredita ni novog automobila za Vodovod

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada nisu prihvatili predlog  Vodovoda da se kreditno zaduži za iznos do pet miliona dinara uz rok otplate od šest meseci i kamatu od 1,39 odsto mesečno i to na iznos kreditnog zaduženja. Kako je objašnjeno na današnjoj sednici Skupštine grada kredit je ovom javnom preduzeću bio neophodan za premošćavanje tekuće likvidnosti u uslovima povećanog investiranja, a istovremeno smanjenog priliva sredstava. Direktor Đorđe Pavlović pojašnjava da ukuliko kredit bude odobren a ne iskorišćen, kamata neće biti zaračunata. Ukoliko se koristi deo od odobrenih pet miliona dinara, obračunava se kamata samo za taj iznos.

- Ovaj poslovni potez kreditnog zaduženja nije neuobičajen ni u privatnom sektoru ni u javnim preduzećima. Kada ulazite u neku ozbiljnu investiciju neophodan je svež novac.To je bio jedini razlog kreditnog zaduženja Vodovoda, međutim odbornici Skupštine grada taj predlog nisu prihvatili - kaže Đorđe Pavlović.

Iznoseći argumente protiv kreditnog zaduženja Vodovoda pojedini odbornici su kao razlog navodili to što je odluka protiv zakonita, to što se ne zna visina kamate niti kako će kredit biti vraćen.

Pavlović tvrdi da odluka o kreditnom zaduženju Vodovoda ne bi bila suprotna zakonu i da se u materijalu koji je dostavljen odbornicima jasno vidi visina kamate i rok otplate.

 
Skupština

Skupština (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornici rekli ne i za kupovinu novog automobila

Odbornici Skupštine grada odlučili su da Vodovod povuče nedavno raspisanu javnu nabavku za kupovinu novih automobila i terenskih vozila ukupne vrednosti oko osam miliona dinara. Najviše polemika je izazvao automobil više srednje klase sa kožnim sedištima sa grejačima koji, kako rekoše odbornici, želi da nabavi Vodovod. Da li je auto više srednje klase neophodan i da li će uticati na bolje poslovanje ovog javnog preduzeća, bilo je najčešće postavljeno pitanje.

Vodovod je raspisao javnu nabavku za kupovinu pet automobilo i to dva terenska i tri putnička vozila, od čega je jedan viša srednja klasa za potrebe rukovodstva ovog javnog preduzeća.

- Planirano je da pet vozila bude kupljeno na lizing koji je izuzetno povoljan na četiri godine, tako da bi preduzeće ovu investiciju otplatilo bez većih problema- kaže direktor Vodovoda.

Tako je javno preduzeće „Vodovod“ voljom odbornika ostalo bez kredita od pet miliona dinara za premošćavanje tekuće likvidnosti i bez pet novih vozila, uključujući i ono više srednje klase, koja bi koštala osam miliona dinara. Možda bi taj novac umesto za kupovinu automobila mogao da bude usmeren na premošćavanje tekuće likvidnosti Vodovoda, poručili su pojedini odbornici Skupštine grada.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 11 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...