Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
07.10.2016, 07:01

Zašto opet rebalans?

č: | fb:

Posle samo dva meseca od usvajanja prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2016. godinu danas je pred odbornicima Skupštine grada i drugi rebalans gradskog budžeta. Ovim rebalansom, budžet će biti uvećan za 28 milona dinara, investicije će biti smanjene za 23,3 miliona, a troškovi lokalne samouprave biće povećani za 51,3 miliona dinara.

 

Načelnik jedne od dve gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić je rekao na sednici Gradskog veća da su "korekcije izvršene u pravcu preraspodele sredstava kod onih budžetskih korisnika koji su imali višak, a tamo gde je falilo, kroz ovaj rebalans smo nadomestili nedostajuća sredstva". On je objasnio i da je "došlo do preraspodele planiranih sredstava kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisnaje u okviru korisnika budžeta".

 

Međutim na sednici Gradskog veća nije rečeno da je rebalansom planirano povećanje od 13.936.000 dinara za redovne troškove rada Gradske uprave, niti je objašnjeno gde će biti potrošeno skoro četiri miliona dinara. U predlogu odluke drugog rebalansa piše da će deset miliona dinara biti utrošeno za kupovinu softvera za praćenje Programa poljoprivredng zemljišta, dok "ostala sredstva treba da obezbede nesmetano funkcionisanje Gradske uprave". Kolubarske.rs su pokušale od gradskih funkcionera da saznaju na šta konkretno će biti potrošena "ostala sredstva", tačnije četiri miliona dinara, kako bi bilo "obezbeđeno nesmetano funkcionisanje Gradske uprave", međutim odgovor do danas nismo dobili.

 

Drugim rebalansom budžeta Valjevo će sa 3,5 miliona dinara pomoći snimanje filma "Vrati se, Zone". Načelnik Aleksandar Vujić Subotić je na sednici Gradskog veća objasnio da je grad Valjevo podržao projekat "Vrati se, Zone", ali nije objasnio da li je podrška tom projektu deo nekog programa, deo kulturne politike Grada ili nečije odluke. 

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, reditelj filma "Vrati se, Zone" Jug  Radivojević je od gradske vlasti, osim besplatnog korišćenja Tešnjara za snimanje filma nekoliko dana, zatražio i finansijsku podršku za "film koji će gledati cela Srbija, a i šire, što je reklama za Tešnjar i Valjevo", a gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je obećao 3,5 miliona dinara iz gradske kase, koje sada treba "provući" kroz rebalans kako bi obećani novac bio isplaćen.

Istvremeno iz gradskog budžeta za sufinansiranje 16 projekata za godinu dana, sa koliko su konkurisali valjevski kulturnjaci, izdvojeno je dva miliona dinara.

 

Veći troškovi, manje investicije

 

U odluci drugog rebalansa naznačeno je da su dotacije sportskim organizacijama uvećane za 2,8 miliona dinara, ali ne piše kojim sportskim organizacijama i u kolikom pojedinačnom iznosu. Drugim rebalansom treba da se obezbedi i 3,2 miliona dinara za naknadu štete nezakonito razrešenih direktora Vidraka, Toplane i Centra za kulturu.

 

I dok se rebalansom na nekim pozicijama iznosi povećavaju za nekoliko miliona dinara, Gradskoj direkciji su sredstva umanjena za 23,3 miliona dinara, a deset miliona dinara ukinuto je i Domu vojske što je bilo planirano u budžetu za 2016. godinu.  

 

Sredstva namenjena Gradskoj direkciji umanjena su za 23,3 miliona dinara, i to za vodosnabdevanje 3,8 miliona dinara, po dva miliona za opremanje industrijske zone i za održavanje zelenih površina, i sredstva za upravljanje razvojem turizma smanjena su za 13,4 miliona dinara.

Aktuelno