Boris Tadić (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Boris Tadić (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
28.10.2016, 08:47

Mikiliks (srpska verzija Vikiliksa)

č: | fb:

Mesto i vreme dešavanja: zgrada predsednika Republike Srbije, 4. oktobar 2009. godine.

Radni naziv: Generalna proba obeležavanja/proslave 5. oktobra.

Prisutni: Boris Tadić, predsednik Republike; najviši rukovodioci Demokratske stranke, njih oko deset.

Ivica Dačić, predsednik SPS-a, i desetak visokih funkcionera pomenute partije.

Boris Tadić, neformalno: Svi znate da smo prošle godine potpisali Deklaraciju o političkom pomirenju naše dve stranke, kojom prilikom sam izjavio:

 

Deklaracija nije posvećena samo budućnosti, već na neki način i prošlosti, jer su sukobi u prošlosti bili takvi da su pretili da razgrade zemlju i mi želimo da stavimo tačku na politiku konfrontacija i otvorimo mogućnosti za jednu drugačiju politiku. To je politika u kojoj se objedinjujemo oko zajedničkih strateških ciljeva – članstva u Evropskoj uniji i, još važnijeg, ostvarenja boljeg života za građane Srbije i socijalne pravde. Više sam nego zadovoljan što danas sa Dačićem mogu i da potpišem ovakvu deklaraciju koja ima istorijsku vrednost.

 

Podsećam takođe šta je tom prilikom izjavio poštovani Ivica:

"U Srbiji danas postoji milion razloga i ljudi koji govore da jedni s drugima ne mogu i koji ne mogu da preskoče plotove svojih uskostranačkih interesa da bi se ostvario konsenzus oko nacionalnih i državnih interesa. Upravo to je bila os¬novna motivacija da stavimo tačku na sukobe iz prošlosti i da svaka od stranka koja učestvuje u ovom procesu zadrži svoj politički identitet, ali da tačno znamo za šta se zalažemo i kakva želimo da bude Srbija koju gradimo – rekao je Dačić, i dodao da su se „rukovodili principom da se prošlost ne može promeniti, ali da se sadašnjost i budućnost mogu oblikovati i graditi onako kako želite".

 

Tadić, dalje:

A  sada, prelazimo na ono zbog čega smo se okupili: Kako u novonastalim uslovima obeležiti ISTORIJSKI datum, 5. oktobar (Dačić se jedva primetno nakašlje).

Biću slobodan da vas upoznam sa govorom kojim ću se sutra preko RTS-a obratiti građanima povodom ovog ZNAČAJNOG datuma (Ružić, Škundrić, Milićević i Ž. Obradović kašlju malo glasnije).

 

Poštovani građani Republike Srbije,

Na današnji dan pre devet godina Srbija je najzad dočekala SLOBO...  (Dačić i njegovi, svi kašlju)... SLOBODANOVE snove u znatnoj meri ostvarenim, posle decenije ZLO... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... ZLOČINA koje su nad nama sprovodili svi koji su mogli: novobalije, novoustaše, a sve je kulminiralo nezapamćenim bombardovanjem jer se naš tadašnji predsednik KUR... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... AŽNO suprotstavio celom svetu. Malo nam je u toj deceniji od strane rođene vlasti bilo UŽA... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... SNE posvećenosti odbrani srpskog identiteta, jednostavno svi su se okomili na nas, a vlast ih je kao obična BUDA... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... DA, KAO običan BUDA sa mirom i dostojanstvom  ispratila u ropotarnicu istorije. Kažu da se u toj deceniji KRIMI... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... NALNO bi bilo ne reći gorljive odbrane samog nacionalnog bića, događaju mnoga  UBI... (Dačić i njegovi, svi kašlju) ... STVENA  postignuća u raznim oblastima. U mnogim državama država ima mafiju, a ovde je tada MAFIJA IMALA DRŽ... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... ANjE koje je govorilo koliko je nemoćna pred moćnom državom. U to vreme iznad svih zakona bio je ARKA... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... BIO JE, DAKLE ARKADIJSKI PRINCIP, da citiram enciklopediju: Arkadija je, prema grčkoj tradiciji, postojbina boga Pana i domovina jednostavnih i poštenih ljudi. I ne samo on, iznad države je bio i LEG... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... LEGITIMITET, legalitet, suverenitet. Kad smo SPS i mi iz DS potpisali prošle godine sada već čuvenu Deklaraciju o pomirenju, koja će nam po reakciji normalne Srbije IZAĆI NA NO... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... VU, trijumfalnu pobedu razuma i pomirenja, hteli smo da ne zaboravimo njihovu vlast kao nikada u novijoj istoriji u svemu OSI... (Dačić i njegovi, svi kašlju)...GURANU zakonom, izvesnošću, redom, mirom i sigurnošću. Ipak, čini se da smo činom potpisivanja pojeli jedno veliko GOV... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... ORIM u svoje ime, jedno veliko GOVEĐE srce i postali hrabri kao taj bik, ostavivši iza sebe i PAME... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... TNI BI REKLI, međusobice i ostala njihova velika SRA... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... MOTA bi bilo ne reći -postignuća.

Ruka koja je sa naše strane pružena je ruka koja prihvata sve njihove  KRET... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... NjE ka boljoj budućnosti uprkos svemu što ih je svojevremeno činilo oličenjem ZL... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... ATNOG, takoreći PERIKLOVOG DOBA NAŠE NAJNOVIJE ISTORIJE.

I zato današnji dan, 5. oktobar, slavimo ujedinjeni, oni od sreće USR... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... EDSREĐENI na napredak zemlje, a mi željni jedino gole VLA... (Dačić i njegovi, svi kašlju)... DAVINE prava, pravde i zakona!

Živeli!

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 15 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 25 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara