Pogled na Valjevo obavijeno dimom (foto: Đorđe Đoković)
Pogled na Valjevo obavijeno dimom (foto: Đorđe Đoković)
12.11.2016, 07:45

Vazduh u Valjevu je prekomerno zagađen, sadrži i teške metale

č: | fb:

U Valjevu je vazduh prekomerno zagađen i sadrži teške metale, pokazuje godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za prošlu godinu. Predsednik Saveta za zdravlje Valjeva dr Zoran Živković je na sednici Gradskog veća saopštio alarmantan podatak da je kvalitet vazduha u Valjevu treće kategorije ili prekomerno zagađen.

 

"Na teritoriji Srbije, osim u Valjevu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici, kvalitet vazduha prošle godine bio je prve kategorije, što znači čist, ne zagađen vazduh. Na teritoriji ova tri grada vazduh je bio treće kategorije, dakle prekomerno zagađen usled prekoračenih tolerantnih vrednosti koncentracije suspendovanih čestica. Sve to ne bi bilo toliko upadljivo da te suspendovane čestice nisu sadržale teške metale, pre svega olovo, kadmijum, nikal i arsen", naveo je dr Živković. On je dodao da su merenja urađena na osnovu 119 uzoraka.  

 

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Đorđe Đoković)

O kvalitetu vazduha u Valjevu dr Živković je govorio u okviru razmatranja predloga plana kvaliteta vazduha Valjeva 2016-2025, koji podrazumeva analizu šta su uzroci, a šta posledice zagađenog vazduha u Valjevu, kao i mere koje će biti preduzete kako bi vazduh bio kvalitetniji, koji su usvojili čalnovi Gradskog veća.

 

Jedan od načina da vazduh u Valjevu bude manje zagađen jeste da se ugase individualne kotlarnice i da se omoguće povoljniji uslovi za priključenje na toplovodnu mrežu.

Slobodan Gvozdenović i Dragan Jeremić

Slobodan Gvozdenović i Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je podsetio da su najveći zagaživači vazduha u gradu i dalje individualne kotlarnice, koje koriste nekvalitetan ogrev, pre svega ugalj, a vlasnici tih objekata, i ako imaju mogućnost, ne žele da se priključe na Gradsku toplanu zbog nepovoljnih uslova ili kako kažu, zbog toga što bi to grejanje bilo skuplje.

 

Jeremić je najavio da će u narednom periodu gradsko rukovodstvo doneti mere, kojima će se stimulisati građani da se priključe na toplovodnu mrežu, i kojima će biti smanjena zagađenost vazduha.

"Pod broj jedan moramo omogućiti da priključenje na Gradskiutoplanu bude u skladu sa finansijskim mogućnostima građana i sa njihovim dosadašnjim izdvajanjima za grejanje. Pod broj dva je da ozbiljno razmotrimo mogućnost promene goriva, tačnije da se što pre eliminiše mazut, koji gradska Toplana koristi kao energent", rekao je Jeremić.

 

Član Gradsko veća Borisav Radojičić predlaže i da se uradi uporedna analiza koliko na zagađenje vazduha utiče Toplana koristeći mazut, a koliko lošem vazduhu doprinose druge kotlarnice u gradu. Takođe, smatra Radojičič, neophodno je uraditi analizu koliko državne i lokalne ustanove plaćaju sopstveno grejanje, a kolika bi cena bila priključkom na Toplanu.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je predložio Savetu za zdravlje da uradi analizu o procentu porasta bolesti respiratornih organa, kao i porasta malignih bolesti respiratornih organa u poslednjih deset godina i uporedi sa gradovima u kojima je manje aerozagađenje. "To bi bio dobar argument za preduzimanje mera kada je kvalitet vazduha u Valjevu u pitanju", rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

Aktuelno

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 9 sati 53 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...

 (foto: )
Jubilej Pre 10 sati 51 minuta

Ciklus koncerata za 70 godina MŠ "Živorad Grbić"

Uzbudljivo muzičko putovanje kroz sedam decenija talenta i uspeha očekuje nas u Muzičkoj Školi "Živorad Grbić", koja ove godine slavi značajan jubilej - 70 godina uspešnog rada.