05.07.2014, 10:49

Promocija knjige i osnivanje udruženja

č: | fb:

Večeras u Valjevskoj gimnaziji u 19 časova promocija knjige „Prvi valjevski gimnazijalci 1869-1894“, zajedničko izdanje ID „Kolubara“ i Fondacije Valjevske gimnazije, autora Zdravka Rankovića. O knjizi će govoriti dr Miroslav Periđić, direktor Arhiva Srbije.

Autor Zdravko Ranković nastojao je da otkloni do sada najveću nepoznanicu u istoriji te škole o njenim đacima iz prve dve i po decenije postojanja.

Pored učeničkih imena, sabranih iz raznorodnih izvora, obuhvaćena su i imena svih đaka iz najstarijeg školskog izveštaja za 1894-95. godinu. Nastojanja da se o svakom učeniku da po neki biografski podatak dala su delimičan rezultat, u mnogim slučajevima i preskroman.

Među njima su i Brana Petronijević, Draga Stefanović Spasić, Nikolaj Velimirović, Sreten Vukosavljević, Ljuba Pavlović, Dragomir Glišić, Grgur Jakšić, Stanka Ž. Glišić...

Sadržinu knjige na 144 strane čini i popis valjevskog gimnazijskog nastavnog osoblja u razdoblju 1869-1894. sveden na elementarne podatke o svakom od njih. 

Korice za knjigu uradila je dizajnerka Marija Milutinović, nekadašnja valjevska gimnazijalka, koja sada živi i radi u Parizu. Štampala ju je Štamparija „Topalović“ iz Valjeva u tiražu od 300 primeraka.

Osniva se udruženje “Valjevski gimnazijalci”

Nakon promocije knjige Zdravka Rankovića biće održana osnivačka skupština udruženja “Valjevski gimnazijalci”.

- Došli smo na ideju da posle silnih susreta generacija koje smo imali osnujemo udruženje koje će putem malih članarina obezbeđivati uslove za život i rad pre svega tih naučnih, kulturno-umetničkih i sportskih aktivnosti. Ciljevi udruženja su dati predlogom statuta i oni su vrlo jasno definisani, a to je pospešivanje svega onoga po čemu je Valjevska gimnazija poznata, da negujemo kulturu i nauku, želimo da nagrađujemo i stipendiramo najbolje učenike i profesore, da omogućimo da se štampaju sve knjige koje se odnose na prošlost ove škole, želimo da podstaknemo i kreativne mogućnosti naših učenika kroz izdavačku delatnost, izdavanje časopisa, tradicionalni izveštaj, ali i da pospešimo susrete generacija. Jednostavno, želimo da brigu o budućnosti Valjevske gimnazije preuzmu valjevski gimnazijalci – rekao je za Kolubarske.rs direktor Gimnazije Vojislav Andrić, najavljujući osnivačku skupštinu udruženja.

 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...