Korak u nauku (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Korak u nauku (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
25.11.2016, 16:46

"Korak u nauku" u Istraživačkoj stanici Petnica

č: | fb:

Konferencija polaznika programa Istraživačke stanice Petnica "Korak u nauku", koja je organizovana po petnaesti put, okupila je skoro 200 mladih istraživača koji će prezentovati 80 projekata.

Kristin Moro

Kristin Moro (Foto: Đorđe Đoković)

"Korak u nauku" je otvorila ambasadorka Francuske Njena Ekselencija Kristin Moro, koja je danas učesnicima Konferencije na predavanju govorila o inovacijama u Francuskoj.

"Imate puno sreće što ste ovde i što imate mogućnost istraživanja, komunikacije i saradnje sa drugim mladim ljidima iz svih krajeva Srbije i regiona. Velika je privilegija imati nauku kao životni poziv, a Petnica će vam omogućiti da taj izbor bude pravi", rekla je ambasadorka Francuske.

 

Pored učesnika iz Srbije Konferencija ima i regionalni karakter, pa će svoje rezultate predstaviti i srednjoškolci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. 

Zoran Petrović

Zoran Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Saveta Istraživačke stanice, akademik dr Zoran Petrović dugogodišnji saradnik Petnice kaže da je vrednost Istraživačke stanice i u tome što se u Petnici steknu prijatelji i to ne samo iz  Srbije nego iz celog sveta.

Poručio je petničarima da je, kao i u životu tako u poslu i u nauci, ukoliko ona bude njihov izbor, važno imati prioritete. "Ukoliko poštujete te prioritete biće vam lepo i zabavno, ukoliko ih ne poštujete onda ćete postati bogati, uticajni, političari... i biće vam žao što ne dolazite u Petnicu", rekao je dr Petrović.

Vigor Majić

Vigor Majić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić preporučio je petničarima, učesnicima Konferencije "Korak u nauku", da dobro pogledaju i druge radove jer se u njima kriju zanimljive ideje koje se možda iz naslova ne vide.

"Doći do dobre ideje nije najteži deo posla. Privesti krajuj tu ideju je uvek najteže u bilo kojoj oblasti i u bilo kom poslu. Pravi profesionalizam od onoga koji to nije upravo se razlikuje po tome što se započeto uvek i završi", rekao je Majić.

On je ponovo skrenuo pažnju na to da je Istraživačka stanica postala tesna, a kao dokaz je i to što je broj učesnika Konferencije ograničen jer je prilagođen broju mesta u Petnici i otuda je "krajnje vreme da razmišljamo o proširenju kapaciteta".

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je rekao da će Grad nastaviti da pomaže Istraživačku stanicu kao i prethodnih godina i obećao da će finansijski pomoći izgradnju moderne meteorološke, klimatske i astronomske opservatorije na brdu Rogljević, neposredno iznad Stanice.

"Valjevo želi da u naredne četiri godine postane lider u obrazovanju u Srbiji, ne računajući lidersku poziciju Beograda. Svakako deo te vodeće uloge je Istraživačka stanica Petnica čije su mogućnosti velike i iz godine u godinu sve veće. Valjevo je ponosno što je zahvaljujući Petnici prepoznato kao centar za bavljenje naučnim talentima", rekao je Jeremić.

Učesnici Konferencije Korak u nauku

Učesnici Konferencije Korak u nauku (Foto: Đorđe Đoković)

"Korak u nauku" je centralni godišnji događaj u Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 200 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika do 27. novembra diskutovaće rezultate 80 istraživačkih projekata iz 15 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici.

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 20 sati 22 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara