Psi u Knez Miloševoj (foto: Đorđe Đoković)
Psi u Knez Miloševoj (foto: Đorđe Đoković)
21.12.2016, 11:06

Veća kontrola prijavljenih ujeda pasa lutalica

č: | fb:

Identifikacija i hvatanje psa lutalice, kao i izlazak na mesto događaja, saglasnost Gradskog veća za isplatu štete veće od 50.000 dinara, samo su neke od novina sadržanih u Odluci o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica.

 

Odlukom, koju je usvojilo Gradsko veće, utvrđena je obaveza da oštećeni Odeljenju za inspekcijske poslove podnese prijavu o ujedu, kao i obaveza Odeljenja da o toj prijavi sačini zapisnik.

 

Propisano je, što do sada nije bio slučaj, da inspekcija u saradnji sa zoo-higijenom "organizuje preduzimanje koraka u cilju identifikacije i hvatanja pasa lutalica", kao i da se oštećeni koga je ujeo pas lutalica odmah javi u zdravstvenu ustanovu, odnosno da oštećeni kome je usmrćena ili povređena domaća životinja treba odmah da se javi veterinaru.

Novina je i to da je, u slučaju da je predlog Komisije za naknadu štete veći od 50.000 dinara, neophodna saglasnost Gradskog veća.

 

Komisija za utvrđivanje osnova i visine naknade štete nastale usled ujeda pasa lutalica ima pet članova, čine je odbornik Skupštine grada, koji je i predsednik Komisije, predstavnik Vidraka, doktor medicine, predstavnik Zajedničkog pravobranilaštva i predstavnik Gradske uprave.

 

Odlukom o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica precizirani su podaci koje mora da sadrži prijava, kao i neophodna dokumentacija koja se podnosi uz zahtev za naknadu štete.

Zahtev mora da sadrži "veran opis samog događaja i njegovu lokaciju, opis psa, a ukoliko je moguće i fotografiju psa, bliži opis pretrpljenih povreda, fotografiju povređene, odnosno usmrćene domaće životinje, sve podatke o neposrednim svedocima događaja, kao i predlog visine iznosa naknade koja se potražuje".

 

Navodi se da je cilj donošenje Odluke unapređenje efikasnosti u rešavanju zahteva građana za naknadu štete, kao i veća kontrola prijavljenih slučajeva i podnetih zahteva.

 

Inače, za zbrinjavanje pasa lutalica i odštetu građanima iz gradsk kase se godišnje izdvaja više od 20 miliona dinara. Održavanje azila u Zlatariću, u kom je smešteno 250 pasa, košta 5,5 miliona dinara, troškovi zoo-higijenske službe oko šest, a za odštetu građanima koji su ujedeni i u ovoj godini biće isplaćeno oko devet miliona dinara.

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 19 sati 1 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 20 sati 26 minuta

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...