Predsedništvo (foto: Đorđe Đoković)
Predsedništvo (foto: Đorđe Đoković)
08.07.2014, 00:07

Da li je krivac Poslovnik ili Odbornik?

č: | fb:

Odbornici  lokalnog parlamenta jednoglasno i na brzinu na sednici u petak odlučiše da menjaju Poslovnik o radu. Na toj sednici, pored verbalnog sukoba, psovki i uvreda, zamalo nije došlo i do fizičkog obračuna. Odbornici smatraju da je “krivac” Poslovnik i zato odlučiše da ga menjaju, verujući da će novi Poslovnik doneti i novo ponašanje u skupštinskoj sali.

Ako neko nije naučen redu, kulturnom ponašanju, toleranciji, poštovanju institucija, onda teško da će ga na to naterati Poslovnik o radu, pa makar bio i novi. Ako neko ko treba da se stara o toku sednice i zakonitosti rada Skupštine to ne čini, onda teško da će ga tome naučiti Poslovnik o radu, pa makar bio novi.

Predlažući promenu Poslovnika zamenik gradonačelnika Žarko Kovač reče - “Nemam mentalne snage da slušam ovakvo verbalno nasilje”. Zaista, retki su bili oni koji su imali mentalnu snagu za torturu, otuda zdušno prihvatiše predlog. Odbornica demokrata Milka Vasiljević Erić smatra da važeći Poslovnik odgovara trenutnom političkom interesu, dok odbornik naprednjaka Mihailo Jokić poručuje da su Poslovnik napravili 2009. godine nestručnjaci koji su tada vladali!

Da li je u pitanju pravljenje Poslovnika ili “pravljenje” odbornika, verbalnih nasilnika? Da li Poslovnik odgovara trenutnom političkom interesu ili, pak odbornici, verbalni nasilnici, odgovaraju trenutnom političkom interesu? Bilo kako bilo, Poslovnik koji je napisan pre pet godina označen je kao krivac i zato odlazi u arhivu.

Menjati Poslovnik "odmah i sad"

Predlog zamenika gardonačelnika Žarka Kovača da se što pre promeni važeći Poslovnik prihvatila je predsednica Skupštine Slavica Pantelić Cupać i beše spremna da to uradi "odmah i sad", bez odlaganja. Sa njom se složi i sekretar Skupštine Aleksandar Janković, koji je bio još efikasniji i konkretniji, pa hitro predloži predsednika i četiri člana Komisije koji će pripremiti predlog novog Poslovnika, i to "odmah i sad". Međutim zakon i procedura ne dozvoljavaju "odmah i sad". Na to su predsednici i sekretaru Skupštine skrenuli pažnju odbornici koji su im pojasnili da inicijativu za promenu Poslovnika o radu Skupštine može da pokrene deset odbornika ili odbornička grupa, a ne predsednica i sekretar koji je čak izabrao i članove Komisije. I, naravno postoji procedura za promenu Poslovnika, što su na kraju maratonske sednice u petak ispoštovali odbornici i prihvatili inicijativu koju je pokrenula odbornička grupa SPS za promenu Poslovnika o radu Skupštine.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara