Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
03.02.2017, 08:00

Kršenjem zakona čuva se investicija od 70 miliona evra

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je program poslovanja JP za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni "Kolubara" za 2017. godinu svesno kršeći Zakon o budžetskom sistemu po kome od 1. decembra 2016. godine, javna preduzeća ne mogu biti finansirana iz budžeta. 

 

Program poslovanja je usvojen i uprkos upozorenju Gradske uprave za lokalni razvoj da se iz gradskog budžeta ne mogu finansirati usluge i investicije koje javno preduzeće planira u 2017. godini.

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je na sednici Gradskog veća rekao da se svesno ulazi u prekršaj, ali je, kako je naglasio, program poslovanja JP "Kolubara" uslovno usvojen kako bi preduzeće, koje je u nezavidnom položaju, ni na nebu ni na zemlji, nastavilo da funkcioniše uz obavezu da u roku od šest meseci budu otklonjeni svi nedostaci.

 

"Činjenica je da ovo preduzeće nema prihod od prodaje vode jer regionalni cevovod nije završen. Činjenica je i da je ovo preduzeće izuzetno vredno, da je u njega uloženo više od 70 miliona evra i tek treba da stiče planiranu dobit. Ovo je sada neki međuprostor nastao zbog nedostatka sredstava i nezavršenih investicija. Mi kao grad svesno rizikujemo i idemo u prekršaj jer Republika nije predvidela kako će ovo preduzeće dalje da radi", rekao je Dragan Jeremić.

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Najznačajnija aktivnost iz programa poslovanja JP "Kolubara" za 2017. godinu, odnosi se na investicije u izgradnju lokalnih cevovoda, zatim cevovoda Divci-Mionica i za izradu projektne dokumentacije za vodosnabdevanje Uba, Lajkovca i Lazarevca. Planirane investicije iznose 448 miliona dinara, od toga 181,5 miliona dinara biće izdvojeno iz republičkog budžeta, dok će 193,6 miliona dinara biti obezbeđeno iz donacija, 60 miliona garancijama izvođača, a 12,9 miliona dinara iz budžeta Valjeva. Iz gradske kase biće izdvojeno i 15 miliona dinara za usluge po ugovoru.

 

Osnivači JP "Kolubara" su Valjevo, Lajkovac, Mionica, Ub i Lazarevac, s tim što je grad Valjevo većinski vlasnik sa 98 posto kapitala, pa samim tim i najodgovorniji za zakonito i uspešno poslovanje ovog preduzeća.

 

Pre više od godinu dana Skupština Srbije je usvojila izmene Zakona o budžetskom sistemu po kome javna preduzeća ne mogu biti korisnici budžetskih sredstava, tako da je grad Valjevo, kao osnivač, trebalo da do 1. decembra 2016. godine javno preduzeće "Kolubara" transformiše u neki drugi zakonom dozvoljeni oblik, a ne da dozvoli da se ovo javno preduzeće danas nađe u nezavidnom položaju ni na nebu ni na zemlji.

 

Umesto da je već rešilo status "Kolubare", gradsko rukovodstvo očekuje da to uradi država. Grad se pre dva i po meseca obratio Ministarstvu finansija, koje je obavešteno o problemu, od koga je zatraženo rešenje, ali odgovora još uvek nema.

 

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 2 sati 57 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 6 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 8 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 8 komentara