Komunikacija sa zaštitnokom građana (foto: Đorđe Đoković)
Komunikacija sa zaštitnokom građana (foto: Đorđe Đoković)
08.07.2014, 12:52

Do zaštitnika građana iz biblioteke

č: | fb:

Već godinu dana iz prostorija Gradske biblioteke se može uspostaviti komunikacija sa Kancelarijom zaštitnika građana. Od jula do kraja prošle godine tu mogućnost je iskoristilo stotinak ljudi, u ovoj godini nešto manje.

U pitanju je projekat Kancelarije zaštitnika građana u saradnji sa Bibliotekarskim društvom Srbiije, koji finansira Vlada Norveške. Biblioteke iz 15 gradova i opština su uključene u projekat, među njima i valjevska, gde je jedna prostorija dečje biblioteke odvojena i opremljena za uspostvaljanje komunikacije putem skajpa sa pravnicima u Beogradu. Svi građani koji smatraju da su njihova prava ugrožena mogu kontaktirati Kancelariju zaštitnika građana utorkom i sredom od 15 do 16.30 časova.

Anka Pirgić Ilić

Anka Pirgić Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

 

U bibliotekama, uključenim u projekat, angažovane su osobe koje uspostavljaju skajp vezu i omogućavaju građanima da samostalno razgovaraju. U Valjevu je to Anka Pirgić Ilić.

- Postoji interesovanje za ovu vrstu pomoći, ali je i veliki broj građana koji se o ovoj mogućnosti interesuju telefonom pa posle i ne dođu. Zanimljivo je da ima i žitelja drugih gradova i opština, poput Loznice, da iz Valjeva stupe u kontakt sa Kancelarijom zaštitnika građana -  kaže Anka Pirgić Ilić.

Violeta Milošević

Violeta Milošević (Foto: Đorđe Đoković)

Direktorka Gradske biblioteke Violeta Milošević kaže da mnogi ne znaju kojim oblastima se zaštitnik građana bavi, kao i kakvu pomoć od njega mogu očekivati.

- Postoje oblasti delovanja zaštitnika građana, to su ljudska prava, prava pripadnosti nacionalnim manjinama, prava deteta, prava osoba sa invaliditetom, prava lica lišenih slobode, rodna ravnopravnost i načela dobre uprave. Građani se mogu obratiti kada se radi o tim oblastima i organima vlasti iz ovog delokruga, ukoliko procene da su oštećeni. Mnogi očekuju kontakt sa Sašom Jankovićem, što nije moguće, jer on ne može razgovarati sa svima u Srbiji, zato su tu pravnici iz Kancelarije. Veoma je važno reći da zaštitnik građana ne sme pružati besplatnu pravnu pomoć, pisati drugim organima u ime građana, niti može da zastupa građane, već može samo da proceni da li je došlo do ugrožavanja njihovog prava. Biblioteka je na neki način pomoćna stanica svakome ko želi da se obrati Kancelariji zaštitnika građana i prepoznata je kao javna društveno odgovorna institucija. Dobili smo i deo opreme koja će po završetku projekta ovde ostati i ono što je važno dobićemo sredstva uz pomoć kojih ćemo obezbediti prilaz biblioteci osobama sa invaliditetom, u našem slučaju reč je o pokretnoj rampi – kaže  Violeta Milošević i dodaje da projekat traje do 15. maja 2015. godine.

Aktuelno