Prostorije u Železničkoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Prostorije u Železničkoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
08.07.2014, 13:55

Politički motivisan vandalizam?

č: | fb:

Na montažnoj zgradi  u Železničkoj ulici prošle noći razbijena su dva stakla na ulaznim vratima, policija je obavbila uviđaj i traga za počiniocima. U toj zgradi, pored Foto kluba „Valjevo“ i SUBNOR-a, smešteni su još GG Novosrbijanci i „nezadovoljni članovi SNS“.

„Ne verujem da su stakla razbijena zbog Foto kluba ili SUBNOR-a, pretpostavljam da je taj akt politički motivisan“, rekao je na današnjoj pres konferenciji MarkoŽivanović, član Gradskog veća i prvi čovek Novosrbijanaca, koji imaju dva odbornika u Gradskoj skupštini i učestvuju u vladajućoj većini.

Živanović nije mogao da se izjasni da je akt političkog nasilja uperen protiv Novosrbijanaca, koji „trpe velike pritiske“ zbog učešća u vlasti, ili nezadovoljnih članova SNS, koji su se u tu zgradu vratili pre desetak dana. „Na nadležnima je da urade svoj posao i pronađu ko je to, i zbog čega učinio“, rekao je Živanović.

On je Kolubarskim.rs potvrdio da ga policija još nije obavestila o tome ko je obio prostorije Gradskog odbora Nove Srbije, koji je u Železničkoj ranije bio smešten, i ukrao stranački računar.

Prostorije u Železničkoj ulici

Prostorije u Železničkoj ulici (Foto: Đorđe Đoković)

Nezadovolji članovi SNS

U ime nezadovoljnih članova SNS novinarima se danas obratio Dragan Petrović Šumar, napominjući da među njima nema lidera, kako bi pojasnio da su oni za 15 dana skupili 1.000 potpisa istomišljenika, onih naprednjaka koji od predsednika stranke Aleksandra Vučića traže raspisivanje unutarstranačkih izbora u Valjevu.

„Niti smo Bobini (Gvozdenovićevi), niti Mitini (Markovićevi), niti Mikini (Jokićevi). Mi smo nezadovoljni članovi stranke, koji traže izbore i okončanje višemesečnog bezvlašća u Gradskom odboru SNS“, kazao je novinarima Petrović. Pritom je napomenuo kako ti članovi sumnjaju u to da je dr Boba Gvozdenović zaista poverenik SNS u Valjevu zbog toga što „danas priča jedno, a sutra drugo - čas nije poverenik, a potom kaže da je na to mesto navodno postavljen“.

„Neka dr Boba pokaže papir da je poverenik i mi ćemo se povinovati toj odluci stranačkog vrha“, bio je izričit Petrović izražavajući usput sumnju da „narodni poslanik, uz svoj redovan posao, ima vremena da se bavi i vođenjem Gradskog odbora stranke sa 6.000 članova“.                                       

U izjavama za lokalne TV stanice, dr Gvozdenović nije želeo da posebno polemiše sa stranačkim „anonimusima“.

Posle raspuštanja Gradskog odbora u Valjevu, u maju 2013, nakon imenovanja dotadašnjeg predsednika dr Dobrivoja Grujičića za vd direktora Opšte bolnice, za poverenika je postavljen dr Milan Marković. Onog trenutka kada je dr Slobodan Gvozdenović postavljen za šefa Gradskog izbornog štaba pred martovske vanredne parlamentarne izbore, a potom i za poslaničkog kandidata, dr Marković je podneo neopozivu ostavku na dužnost poverenika.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, unutarstranački izbori u Valjevu odlažu se zbog toga što se sumnja da kandidati za predsednika Gradskog odbora, koji su po volji stranačke centrale, u bazi „tanko kotiraju“. Stoga je ideja bila da se u 51 mesnom odboru SNS postave poverenici, koji bi činili delegate za izbornu skupštinu kako bi bio izabran kandidat koga predloži vrh SNS.

Zbog toga su mesne odbore obilazili i saradnici dr Bobe Gvozdenovića, a sada i predstavnici „nezadovoljnih članova“ SNS, koji izbore u Gradskom odboru traže „pod hitno“.

Nije nezanimljivo ni pitanje ko je predsednik nadležne komisije, koja gradsku imovinu dodeljuje strankama. Prema saznanjima Kolubarskih.rs to je Jovan Lukić (SPS), zamenik predsednika Skupštine grada, a prostorije su dodeljuju po važećem pravilniku, na osnovu podnetog zahteva.

GG Novosrbijanci su ostali u prostorijama koje koristila Nova Srbija, koja se posle raskola u Gradskom odboru odselila u Ulicu vojvode Mišića, dok „nezadovoljni naprednjaci“ najverovatnije „bez posebnih papira“ koriste prostor SNS, čiji su čelnici pred vanredne parlamentarne izbore odlučili da se isele iz zgrade u Železničkoj ulici. Najpre su bili u Karađorđevoj, a sada su u zgradi „Narcisa“. Uslovi korišćenja tih prostorija, kao i eventualni dugovi, dakako su poslovna tajna.

Za vreme održavanja današnje pres konfrenecije, domar gradske kuće promenio je polomljena stakla na vratima zgrade u Železničkoj ulici kao delu narodne imovine. Za sutra u 11.00 sati najavljena je pres konferencija Gradskog odbora SNS u prostorijama na Gradskom trgu (zgrada Narcisa) na kojoj će govoriti šef pravnog tima Mihailo Milutinović. Moguće je da će biti reči i o odnosima sa "nezadovoljnim" naprednjacima.

Aktuelno