Slobodan Gvozdenović sa advokatom ulazi u Osnovni sud (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović sa advokatom ulazi u Osnovni sud (foto: Đorđe Đoković)
15.03.2017, 13:53

Sledi sučeljavanje veštaka i saslušanje novog svedoka

č: | fb:

U Osnovnom sudu u Valjevu nastavljeno je suđenje dr Slobodanu Gvozdenoviću, aktuelnom valjevskom gradonačelniku i predsedniku Gradskog odbora SNS, optuženom za "teško delo protiv zdravlja ljudi" počinjeno u januaru 2007, kada, kako se navodi u optužnici, nije na vreme porodio Ivanu Katić iz Kožuara, kod Uba, zbog čega je došlo do uginuća ploda.

 

Na današnjem glavnom pretresu sudija Biljana Jankićević odlučila je da u nastavku procesa zakazanom za 9. maj sasluša veštake dva sudsko-medicinska odbora, koja su dala suprotne nalaze o uzrocima smrti bebe, da ponovo sasluša obducenta, kao i jednog novog svedoka.

 

Deset godina nakon smrti bebe pojavljuje se svedok koji tvrdi da kritične noći dr Slobodan Gvozdenović uopšte nije bio na svom radnom mestu. Ivana Katić i njen suprug Saša na današnjem ročištu predložili su da se sasluša svedok koji im se "pre desetak dana javio na Fejsbuku zainteresovan za suđenje posle izvešataja u medijima".

 

"Predstavio nam se kao Goran Marković, radnik Hitne službe, tvrdeći da ima dokaze da Gvozdenović u noći, kada je trebao da porodi moju suprugu, nije bio u bolnici od 21 čas do 4 časa iza ponoći. On nam je rekao da je spreman da o tome svedoči na sudu", rekao je Saša Katić.

 

Branilac dr Gvozdenovića advokat Radosav Tadić usprotivio se uvođenju novog svedoka uz pitanje "gde je bio deset godina", smatrajući da je neosnovano pojavljivanje svedoka koji se "sad setio da ima dokaze".

 

Sudija Biljana Jankićević je prihvatila da Goran Marković svedoči na glavnom pretresu početkom maja, kada će biti saslušani i sudsko-medicinski veštaci iz Beograda i Novog Sada, koji su dali oprečno mišljenje o tome da li je Gvozdenović odgovoran za smrt bebe.

 

Naime, po sudsko-medicinskom odboru iz Beograda, na osnovu čijeg stava je i podignuta optužnica protiv ginekologa, smrt Ivaninog deteta nastupila je "zbog nemara lekara, udisanjem plodove vode i beba bi se rodila živa da je carski rez urađen pet sati ranije". S druge strane, sudsko-medicinski odbor iz Novog Sada je mišljenja da je "uzrok smrti novorođenčeta upala pluća", tako "da ranije završavanje porođaja ne bi imalo bolji ishod po novorođenče".

 

Osim sučeljavanja veštaka dva sudsko-medicinska odbora biće saslušan i obducent dr Ljubiša Božić koji je u nalazu nakon obdukcije pre deset godina naveo da je smrt nerođene bebe nastupila zbog udisanja plodove vode.

 

Optuženi dr Slobodan Gvozdenović je na današnjem suđenju ponovo negirao krivicu, navodeći da je "sudsko medicinski odbor iz Novog Sada jasno rekao da je pomoć pružena po svim pravilima medicinske struke i da to sve govori". Što se tiče predloženog svedoka Gorana Markovića, Gvozdenović je naveo da Marković nikada nije radio u bolnici i da bi "voleo da se pojavi na suđenju i da vidi te dokaze".

 

Optužnica aktuelnog gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića tereti da je u noći između 23. i 24. januara 2007. godine u valjevskoj bolnici nesavesno postupao pri pružanju lekarske pomoći prilikom porođaja Ivane Katić, usled čega je nastupila smrt ploda. Prvostepena oslobađajuća presuda doneta je 30. aprila 2015. godine. Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je u oktobru iste godine ukinuo tu presudu, naloživši novo suđenje. 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...