Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2017, 08:53

Danas je Dan Valjeva

č: | fb:

Povodom Dana grada danas će u Centru za kulturu biti održana svečana akademija na kojoj će biti uručene nagrade grada Valjeva pojedincima i kolektivima za ostvarene rezultate u prošloj godini, kao i priznanja ambasadorima Češke i Belorusije.

 

Koncert u znak sećanja na Mikija Jevremovića biće održan u 20.00 časova u Centru za kulturu, a nastupiće Željko Joksimović, Neverne bebe, Igor Starović, Jovan Maljoković, Irena Blagojević, Jelena Kovačević, Boris Bizetić, Željko Vasić, grupa Horoskop sa Zoranom Varteksom Jevremovićem i KUD Abašević

 

Dobitnik godišnje nagrade Valjeva za postignute rezultate u privredi je preduzeće "Vega", u poljoprivredi Veroljub Bošković iz Pričevića, u obrazovanju profesorka Valjevske gimnazije Jovanka Božić.  

Doktorand Ivan Bazrđan je dobitnik nagrade u oblasti stvaralaštvo učenika i studenata, za zdravstvo ginekolog dr Nikoli Simiću, za humanitarni rad Leposava Pirgić, dok je za oblast umetnost i kultura nagradu dobio direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić.

Godišnja nagrada za oblast čuvanje i nega tradicije pripala je Božinu Janevskom, za sport atletičarki Tamari Salaški, za afirmaciju grad publicisti Milorad Radojičić, a za životno delo godišnju nagradu je dobio dr Dragiša Pavićević.

 

20. mart Dan grada

 

Datum 20. mart za Dan Valjeva izabran je 2004. godine, umesto do tada važećeg 15. septembra. Tako je datum 15. septembar 1944. godine kada je Valjevo oslobođeno u Drugom svetskom ratu, zamenjen za 20. mart 1804. dan oslobođenja Valjeva u Prvom Srpskom ustanku.

 

Pre četiri godine, nakon održane javne rasprave, tadašnje rukovodstvo je odlučilo da 15. septembar ponovo bude datum kada će se obeležavati Dan Valjeva, međutim, ta odluka nije realizovana.  

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...