Hitna pomoć (foto: Đorđe Đoković)
Hitna pomoć (foto: Đorđe Đoković)
11.07.2014, 09:38

Veliki broj poziva za pomoć

č: | fb:

Hitna služba Doma zdravlja je proteklih nekoliko dana u proseku imala po pedesetak intervencija dnevno, od tog broja tridesetak na terenu, a ostalo u ambulanti. Sa blagim osveženjem i broj poziva je manji, pa je u protekla 24 sata bilo 17 intervencija na terenu i 12 u ambulanti.

Dr Dikosava Vujetić, načelnica Hitne službe, rekla je da su visoke temperature najviše smetale hroničnim bolesnicima. Srčani bolesnici su se žalili na bolove u grudima, aritmije, gušenja, dosta su se javljali i astmatičari, osobe podložne alergijama, ali i šećeraši. „Bilo je i povreda, jer vrućine loše utiču na koncentraciju. Naročit oprez potreban je prilikom radova u poljima, već smo zbrinjavali jednu ozbiljniju povredu u Popučkama. Beležili smo i dosta kolabiranja na ulici“, kaže dr Vujetić i savetuje da se napolje ne ide bez flašice vode i lagane odeće od prirodnih materijala, šešira ili suncobrana. Hronični bolesnici bez preke potrebe napolje ne bi smeli da izlaze između 11 i 17 časova, a terapiju moraju redovno uzimati, uz konsultaciju sa svojim lekarom. Dobro poznat savet je da se prilikom letnjih vrućina mora voditi računa o ishrani - manji obroci pet puta dnevno, bez teške i masne hrane, uz dosta svežeg voća i povrća.

Ekipa Hitne pomoći

Ekipa Hitne pomoći (Foto: Đorđe Đoković)

Po dve ekipe Hitne službe u smeni uspevaju da stignu do onih kojima je pomoć najpotrebnija. Dr Dikosava Vujetić kaže da se na teren odlazi po prioritetima i da sugrađani imaju razumevanja, mada se dešava da pojedini insistiraju na dolasku ekipe, iako opisano stanje to ne zahteva. Ipak, mnogi se umire nakon razgovora i saveta koji dobiju telefonom.

Iako je danas nešto prijatnije treba biti oprezan, jer meteorolozi najavljuju nagle promene vremena, uz obilne pljuskove, pa od nedelje opet vrelo...

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...