Lile (foto: Đorđe Đoković)
Lile (foto: Đorđe Đoković)
11.07.2014, 10:50

Ne paliti gumu i plastiku

č: | fb:

Srpski običaj je da se veče uoči Petrovdana pale lile, čemu se najviše raduju deca. Iz komunalne policije apeluju na građane da vode računa gde lile pale, ali i da ne koriste gumu ni plastiku.

- Kažnjivo je paljenje gume, plastike i drugih materijala koji će zagaditi atmosferu. Komunalna policija će obilaziti grad i gde god uočimo da je korišćeno ono što nije dozvoljeno slediće kazna. Za takvo nešto predviđena je mandatna kazna u iznosu od pet hiljada dinara, ako se plati u roku od osam dana ona je dve i po hiljade. Ukoliko se ne plati predstoji pokretanje prekršajnog postupka gde sudija koji vodi proces može, ako se takav prekršaj već više puta ponavlja, odrediti i veću kaznu nego što je predviđeno – rekao je Siniša Đurić, načelnik Komunalne policije.

Siniša Đurić

Siniša Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

Đurić kaže da je najveći problem to što su gume dostupne svima, jer u Srbiji nema kontrolisanog otkupa. Ranijih godina nije bilo kazni za paljenje guma i plastike, već samo upozorenja.

- Išli smo na to da ljude upozorimo na situaciju koja je zabranjena, obilazili smo grad, a posebno je to karakteristično za obod grada, za naselja koja su mnogo bliža seoskim, gde je mnogo veći prostor, ali je i veća opasnost. Tu su šume, u ovo vreme se skida pšenica, ječam, otvorene su strnjike koje se lako mogu zapaliti, požar se može preneti na više mesta, tako da zaista treba biti oprezan. Paljenje lila je stari običaj i to nije kažnjivo, ali treba voditi računa, a kada se sve završi apelujemo na građane da ne ostave krš za sobom – kaže Đurić.

Petrovdan je crkveni praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, uoči koga se pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Paljenje vatre i lila podseća na vremena kada su vladari mnogobošci progonili i mučili hrišćane.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 3. marta Pre 1 dan 8 sati

Preventivni pregledi štitaste žlezde

U nedelju 3. marta, od 8 do 16 časova, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, biće organizovani preventivni pregledi, ovaj put pregledi štitaste žlezde. Nije potrebno zakazivanje, građani...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 13 sati

"Jači smo od sudbine!". Normalno, od razuma...

Ima istine u onom što se čuje o našim političarima: "Svi su oni, isti!", iz vlasti i opozicije. Počev po onom što nije najvažnije, ali mu ne trebaju dokazi: sa ovim se ne slažu. Isti i što ga ne...

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici 1.03.2024

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...