Lile (foto: Đorđe Đoković)
Lile (foto: Đorđe Đoković)
11.07.2014, 10:50

Ne paliti gumu i plastiku

č: | fb:

Srpski običaj je da se veče uoči Petrovdana pale lile, čemu se najviše raduju deca. Iz komunalne policije apeluju na građane da vode računa gde lile pale, ali i da ne koriste gumu ni plastiku.

- Kažnjivo je paljenje gume, plastike i drugih materijala koji će zagaditi atmosferu. Komunalna policija će obilaziti grad i gde god uočimo da je korišćeno ono što nije dozvoljeno slediće kazna. Za takvo nešto predviđena je mandatna kazna u iznosu od pet hiljada dinara, ako se plati u roku od osam dana ona je dve i po hiljade. Ukoliko se ne plati predstoji pokretanje prekršajnog postupka gde sudija koji vodi proces može, ako se takav prekršaj već više puta ponavlja, odrediti i veću kaznu nego što je predviđeno – rekao je Siniša Đurić, načelnik Komunalne policije.

Siniša Đurić

Siniša Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

Đurić kaže da je najveći problem to što su gume dostupne svima, jer u Srbiji nema kontrolisanog otkupa. Ranijih godina nije bilo kazni za paljenje guma i plastike, već samo upozorenja.

- Išli smo na to da ljude upozorimo na situaciju koja je zabranjena, obilazili smo grad, a posebno je to karakteristično za obod grada, za naselja koja su mnogo bliža seoskim, gde je mnogo veći prostor, ali je i veća opasnost. Tu su šume, u ovo vreme se skida pšenica, ječam, otvorene su strnjike koje se lako mogu zapaliti, požar se može preneti na više mesta, tako da zaista treba biti oprezan. Paljenje lila je stari običaj i to nije kažnjivo, ali treba voditi računa, a kada se sve završi apelujemo na građane da ne ostave krš za sobom – kaže Đurić.

Petrovdan je crkveni praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, uoči koga se pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Paljenje vatre i lila podseća na vremena kada su vladari mnogobošci progonili i mučili hrišćane.

Aktuelno

Štrajk upozorenja u HK Krušik (foto: Kolubarske.rs)
Čeka se odluka Nadzornog odbora Pre 18 sati 10 minuta

Održan jednočasovni štrajk upozorenja u Krušiku

Nezadovoljni radnici valjevske fabrike "Krušik", uz podršku četiri reprezentativna sindikata, održali su jednočasovni štrajk upozorenja, ispred pogona u krugu fabrike. Prema rečima predstavnika...  · 22 komentara

Valjevo (aerozagađenje) (foto: Đorđe Đoković)
Što više objekata priključiti na daljinsko grejanje Pre 21 sati 47 minuta

Prezentacija dokumenta "Energetska politika Valjeva"

Valjevo može da koristi geotermalne izvore, biomasu i solarnu energiju, kako bi se priključilo na sistem daljinskog grejanja čime bi se smanjila upotreba fosilnih goriva, ali i zagađenje vazduha,...  · 1 komentar

Takmičenje u plesu (foto: www.mionica.rs)
Državno prvenstvo Pre 18 sati 50 minuta

Najbolji sportski plesači Srbije i regiona u Mionici

Mionica je bila domaćin plesnog spektakla sa oko 500 učesnika iz 24 kluba. Luka Dugalić i Barbara Vlajković su šampioni u standardnim plesovima u kategoriji do 21 godine.